Dömötör
12 °C
14 °C

Iránnak árultak el atomtitkokat a pakisztáni tudósok?

2003.12.11. 12:55
Letartóztatták Pakisztán két vezető atomtudósát - állítja az ország egyik parlamenti képviselője. Sajtóértesülések szerint az FBI is érintett. A pakisztáni kormány csak rutinszerű kihallgatásról beszél.
Két atomtudóst vettek őrizetbe Pakisztánban. A hatóságok gyanúja szerint közük lehet a pakisztáni atomfegyver-technológia Iránba csempészéséhez - jelentette be csütörtökön egy pakisztáni szenátor. A vezető beosztású kutatókat egy-két héttel ezelőtt fogták el.

A két tudós - Jasin Csohan és Mohamed Faruk - Pakisztán első számú atomfegyver-kutató központjában dolgozik. A központban egyebek mellett atomfegyverek töltetéül szolgáló dúsított uránt állítanak elő.

Faruk korábban a laboratórium főigazgatója, előtte pedig Khan közvetlen munkatársa volt. Őrizetbe vételénél a The Nation című pakisztáni lap értesülései szerint külföldi hatóságok tagjai is jelen voltak. A Dawn nevű pakisztáni újság úgy tudja, az FBI-ról lehetett szó.

A pakisztáni kormányszóvivő nem volt hajlandó kommentálni a szenátor állításait, mindössze annyit mondott, hogy az atomiparban dolgozó tudósokat gyakran vetik alá kihallgatásoknak. A pakisztáni külügyminisztérium is "megszokott gyakorlatnak" minősítette, hogy egy ilyen "érzékeny" terület dolgozóit kikérdezik tapasztalataikról.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!