Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Terrorista kézen az orosz atomarzenál?

2005.02.21. 18:27
Az oroszországi korrupció miatt könnyen a terroristák kezére kerülhetett a volt szovjet atomarzenál egy része. Az amerikai szenátus külügyi bizottságának alelnöke szerint az orosz hasadóanyag-készlet felének veszett nyoma. Az amerikaiak részben ellenőrzésük alá vonnák az orosz atomlétesítményeket és nukleáris raktárakat.

A terroristák kezére kerülhetett az orosz atomarzenál fele, jelentette be sajtótájékoztatóján Jay Rockefeller, az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának demokrata alelnöke. Mint mondta, az orosz hatóságok a hasadóanyag-készlet és az atomfegyver-alkatrészek felével nem tudnak elszámolni.

Bevásárlóközpont terroristáknak

Rockefeller a helyzetet a burjánzó korrupcióval magyarázta. "Az a helyzet, hogy a telephelyek őrzéséért felelős emberek közül is sokan megvesztegethetőek. A terroristák jöhetnek és bevásárolhatnak", nyilatkozta a Fox News tévécsatornának.

"Vlagyimir Putyin elnöknek aggódnia kellene emiatt", jegyezte meg Rockefeller. Úgy vélte, ennek alapján el lehetne vitatkozni azon, vajon Oroszország vagy Észak-Korea jelenti-e a nagyobb veszélyt a nukleáris fegyverek elterjedésében.

Rátennék a kezüket

Rockefeller Peter Goss, a CIA új igazgatójának beszámolója után tartott drámai hangvételű sajtótájékoztatót. Goss múlt heti meghallgatásán attól tartott, hogy az al-Kaida hamarosan tömegpusztító fegyverekkel mérhet csapást amerikai célpontok ellen.

A kérdés George W. Bush és Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki, pozsonyi csúcstalálkozóján is szóba kerülhet. Az előzetes várakozások szerint Bush az orosz atomarzenál részleges amerikai felügyeletére tesz majd javaslatot.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!