Árpád
-1 °C
9 °C

Megtámadták a Magyarországi Máltai Szeretetszolgálat vezetőjét Romániában

2001.01.07. 16:11
Súlyos atrocitás érte vasárnap hajnalban a román-magyar határon a Magyarországi Máltai Szeretetszolgálat vezetőjét. A határon várakozó Kozma atyát megtámadta egy fiatal férfi: többször megütötte és azt kiabálta "Málta, mars, mars!". Kozma Imre rendben hazaérkezett.
Kozma atya szombaton utazott egyik munkatársával Nagyváradra és Temesvárra, hogy a helyi egyház által visszaigényelt, rossz állapotú épületek felújításában való esetleges máltai segítségvállalásról tárgyaljon. Hangsúlyozta: az adományokból nem csak a magyar, hanem a román emberek is részesülnek.

Nagyváradon ellopták táskáját, benne diplomáciai útlevelével, összes iratával és jelentős mennyiségű készpénzzel.

Azonnal a nagyváradi rendőrséghez fordultak, ahol azt a tájékoztatást kapták, hogy a rendőrségtől kapott igazolással Kozma atya át tudja majd lépni a határt.

Szombaton Nagylaknál próbáltak visszautazni, de itt a román határőrök nem fogadták el az igazolást. A máltai szeretetszolgálat vezetője ekkor úgy döntött, hogy Borsnál próbálkozik a visszautazással.

Málta, mars, mars

Miközben a románul tudó munkatárs a román határőrökkel próbálta tisztázni a helyzetet, Kozma atya a máltai szeretetszolgálat félreálltan parkoló gépkocsijában várakozott. Ekkor érkezett a helyszínre egy terepjáró, benne egy fiatal férfival és nővel. A férfi kiugrott a terepjáróból és a máltai szeretetszolgálat gépkocsijához sietett. Feltépte az autó ajtaját, kirángatta a vezető melletti ülésről Kozma atyát, akit többször megütött és eközben azt kiabálta "Málta, mars, mars!".

A védekező Kozma atya vissza tudott ülni a gépkocsi volánjához, és besorolt az átlépésre várakozó gépkocsik mögé. Ekkor támadója a terepjáróba ülve megpróbálta leszorítani az útról. Ennek láttán az atya előre állt az autóval az egyik határőrfülkéhez. Támadója ezután visszafordult, és elhajtott.

A román határőrök "nem vettek észre" semmit a hosszú percekig tartó dulakodásból, jelét sem adták annak, hogy közbe kívánnának lépni. Miután a támadó elhajtott, a román határőrök nagyon udvarisan közölték a máltai szeretetszolgálat vezetőjével, hogy sajnos a román rendőrségi igazolás alapján nem engedhetik át, utazzon Kolozsvárra, vagy Bukarestbe az utazási igazolványért.

Kozma atya, aki szerint megszervezett támadás történt ellene, a történtek után nem volt hajlandó útnak indulni. Ekkor érkezett a határátkelőhöz Dávid Ibolya magyar igazságügy-miniszter, aki egy szombati csíkszeredai rendezvényről utazott vissza Budapestre.

Bár a magyar Belügyminisztérium ügyeletéről faxon elküldték Kozma atya adatait, diplomáciai útlevelének fényképes másolatát, a román határőrök azt közölték: ez sem megfelelő.

Turista útlevéllel beléptették, kiléptették, majd beléptették

A kolozsvári magyar főkonzulátussal folytatott konzultáció után az a megoldás született, hogy Budapestről azonnal a határra vitték Kozma atya turista útlevelét, majd ezzel ismét beléptették az országba, s ezután azonnal ki is léphetett Romániából.

Az atya szerint azért volt feltehetőleg szervezett az őt ért fizikai agresszió, mert támadója néhány magyar szót is kiabált, közte azt, hogy "könyv, könyv". A magyar kormány tavaly az év végén több ezer millenniumi olvasókönyvet ajándékozott a határon túli magyaroknak, s az erdélyi magyaroknak szánt könyveket a Magyarországi Máltai Szeretetszolgálat szállította a borsi határátkelőn keresztül Romániába.

A Magyarországi Máltai Szeretetszolgálat évek óta rendszeres és jelentős humanitárius segélyt nyújt Romániának. "A történteket azért is tartom nagyon fájónak, mert külön ügyeltünk arra, hogy a segélyt ne csak a romániai magyarok kapják" - mondta Kozma atya.

A magyar fél a történtek kivizsgálását kéri

Alföldi László kolozsvári magyar főkonzul elmondta, hogy vasárnap hajnalban a Külügyminisztérium ügyeletén keresztül kaptak értesítést arról, milyen bajba jutott Kozma atya. Azonnal segíteni próbáltak, s végül a leggyorsabbnak látszó megoldást, a Budapestről elküldött útlevelet választották.

Érthetetlen, miként történhet ilyen atrocitás a határátkelő területén, miként lehetséges az, hogy a román határőrök nem látnak és ezért nem is tesznek semmit - hangsúlyozta Alföldi.

A magyar főkonzul elmondta, hogy a magyar fél diplomáciai csatornákon keresztül a történtek kivizsgálását kéri majd a román illetékesektől.

Kozma Imre azóta rendben hazaérkezett. Elmondta, hogy nem sérült meg. Hozzátette: kétszer ütötték meg a fején, és közben védekezett is.

Az atya megjegyezte: eddig soha nem érte a mostanihoz hasonló eset Romániában, az viszont már előfordult, hogy megalázták.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.