Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Asszonyt választhat államfőnek Ausztria

2004.04.22. 12:31
A vasárnapi választásokon a közvélemény-kutatások szerint magas részvétel és kiegyenlített küzdelem várható. A pártok között ugyan az ellenzék a népszerűbb, a nők többsége azonban a kormánypártok jelöltjét, Ferrero-Waldner külügyminiszter-asszonyt támogatja.
Magas, 70-80 százalékos részvételi arányra számítanak a vasárnapi osztrák elnökválasztásokon. Az elnöki posztra két politikus pályázik, Benita Ferrero Waldner külügyminisztert az Osztrák Néppárt (ÖVP), Heinz Fischer parlamenti alelnököt a szociáldemokraták (SPÖ) támogatják, a két kisebb parlamenti párt, a jobboldali Szabadságpárt és a szociáldemokratákkal szövetséges Zöldek hivatalosan egyik jelöltet sem támogatják.

Bizonytlan végkimenetel

A két kis párt vezető politikusai azonban nyilatkozataikban a szövetségeseik jelöltjének támogatására szólították szavazóikat, így a választás az ellenzék és a kormánypártok közötti erőfelmérőnek is tekinthető.

Bár a legutóbbi közvélemény-kutatások adatai szerint az ellenzék népszerűbb a kormánypártoknál - ezt a tartományi választások eredményei is igazolják -, a választás végeredménye bizonytalannak tűnik. Az utolsó felmérések ugyan Fischer előnyét mutatják, Ferrero-Waldner a kampányidőszak végén jelentősen növelni tudta táborát.

A nem dönthet

A külügyminiszter különösen népszerű a nők körében, márpedig a választók 52 százaléka nő. A közvélemény-kutatók szerint az osztrák választók 10-15 százaléka még nem döntött arról, hogy kire adja a voksát. Az is elképzelhető, hogy a határozott politikai elképzelésekkel nem rendelkezők jelentős része el sem megy szavazni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.