Vilma
-7 °C
4 °C

A magyarokat hibáztatják a szerb szélsőségesek előretörése miatt

2004.09.21. 14:32
Kasza József és a VMSZ is hozzájárult a Szerb Radikális Párt előretöréséhez, véli több szerb társadalomkutató. A kisebbségkutatók szerint a szerb kormány hibázott, amikor nem kezelte az etnikai feszültségeket, és akkor is, amikor nem tett semmit a Boszniából és a Horvátországból elmenekült szerbek integrálásáért. A szélsőségesek előretöréséről ugyanakkor a velük rokon ideológiát valló Kasza és a politikussal "komaságot vállaló" magyar politikai elit is tehet, vélik.
Részben Kasza Józsefet és mozgalmát, a Vajdasági Magyar Szövetséget, illetve Magyarországot teszi felelőssé a radikálisok szerbiai előretörése miatt több szerb társadalomkutató. Milan Nikolics, az Alternatívakutató Központ nevű intézet vezetője szerint Kasza politikája hozzásegítette a radikálisokat a sikerhez. A Politika című napilapnak nyilatkozva ugyanakkor úgy vélte, hogy a szerb kormány is hibát követett el, mert "nem oltotta el a kis tüzet, és hagyta, hogy a lángok nemzetközi méretűvé csapjanak".

Nikolics szerint azonban a radikálisok nem fognak etnikai incidenseket gerjeszteni, mivel éppen radikális múltjuk elfeledtetésén dolgoznak.

Koszovó réme fenyeget

Dusan Janjics, A Fórum az Etnikai Viszonyokért nevű kisebbségkutató intézet vezetője szerint a radikálisok sikerének oka, hogy ők a milosevicsi rezsim értékeinek legszervezettebb megjelenítői, egyben a reformfolyamat veszteseinek képviselői. Fő támogatói bázisukat a Boszniából és Horvátországból elmenekült szerbek adják, akik társadalmi integrálására a szerb politika nem dolgozott ki programot.

Janjics szerint a vajdasági magyarokat hasonló félelmek irányítják, mint a menekült szerbeket. Kasza József ideológiai felfogása véleménye szerint közelebb van a radikálisokéhoz, mint a VMSZ-szel szövetséges Demokrata Pártéhoz. "A magyar politikai vezetők pedig komaságot vállaltak Kaszával, ezzel hozzájárultak a Radikális Párt felemelkedéséhez", nyilatkozta.

Janjics szerint ha a szerb kormány nem dolgoz ki sürgősen programot a menekültek és a kisebbségek integrálására, "kicsiben megismétlődhet az, ami Koszovóban nagyban végbement".

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!