Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Szorul a hurok Bagdad körül

2003.04.04. 20:18
Tommy Franks tábornok, a szövetséges erők parancsnoka el akarja kerülni a házról házra vívott utcai harcokat, Bagdad "agresszív" körülzárására készül, és jól kiválasztott célpontok elleni légi csapásokkal sietteti az iraki rezsim összeomlását.
Nehéz fegyverzetű egységek törnek be a város stratégiai pontjain, hidakat, erőműveket foglalnak el, arra törekedve, hogy kicsalogassák a Különleges Köztársasági Gárda alakulatait rejtekhelyeikről, hogy a levegőből is támadhassák őket - írja a pénteki The New York Times. A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) osztagai és a különleges műveleti erők pontszerű rajtaütéseket hajtanak végre katonai és politikai célpontok kiiktatása végett.

Lézervezérlésű bombák

Az újság kiemeli, hogy a légierőre rendkívül fontos szerep vár Bagdad ostromában. A légierő a bagdadi célpontok elleni támadásban lézervezérlésű bombákat fog használni a műholdvezérlésű JDAM helyett, hogy korlátozza az úgynevezett járulékos kárt. A lézervezérlésű bombákat földi célravezetők irányítják, és a célpontok azonosításában számítanak az irakiak támogatására.

A műholdvezérlésű bombák esetében előre betáplálják a célpont földrajzi koordinátáit. Az "összfegyvernemi közvetlen támadó lőszer", a JDAM ráadásul 500 és 1000 kilogrammos "kiszerelésben" áll rendelkezésre, míg a kisebb hatóerejű, 250 kilogrammos lézervezérlésű bombák kisebb pusztítást okoznak. A feltételezések szerint az irakiak még mindig jelentős légvédelmi tüzérséggel rendelkeznek Bagdadban és környékén. Föld-levegő rakétákat korábban is indítottak, de célravezető radarok nélkül, mivel bekapcsolásuk kiváltotta volna a radarkereső amerikai rakéták válaszcsapását.

Lélektani kampány

Az amerikai hadvezetés nagyszabású lélektani kampányt indít az 5 milliós fővárosi lakosság meggyőzésére. Egyúttal fokozott erőfeszítéseket tesz, hogy a 4. gépesített hadosztály mihamarabb Bagdad alá érjen, hogy legalább egy rész bekapcsolódhasson a főváros ostromába.

A The New York Times szerint jelentős szerepe volt a légteret uraló szövetséges légierőnek abban, hogy az amerikai erők rendkívül gyorsan Bagdad alá értek. A légi hadjárat szétzúzta az iraki Köztársasági Gárda Medina és Bagdad hadosztályait, mielőtt harcba kerültek volna a 3. gépesített lövészhadosztállyal és az 1. tengerészgyalogos expedíciós erővel. Becslések szerint a 2500 iraki harckocsiból több mint ezret pusztítottak el a légi csapások.

A lap értesülése szerint a Köztársasági Gárda több hadosztálya - köztük a Hammurápi - megtépázva, de még mindig védi állásait a fővárostól nyugatra, északra és keletre. Ezek az egységek azonban igen nehéz napoknak néznek elébe, tekintettel az amerikai légierő elsöprő fölényére. A légierő immár a tallili iraki légi bázison tölti fel harckocsi-elhárító A-10-es harci gépeit.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!