Zalán
6 °C
19 °C

Egy hónapig is tarthat Bagdad elfoglalása

2003.03.21. 15:09
Kapcsolódó cikkek (1)
Deák Péter szerint az amerikai és brit erők a jövő hét közepére, végére elérhetik Bagdadot, az iraki főváros teljes megszállása azonban egy hónapig is eltarthat. Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint a szárazföldi gyors előrenyomulásnak fő oka, hogy a szövetséges erők jelenleg sivatagos területeken haladnak, az iraki védelmi erők pedig a városok környékén sorakoztak fel.
A katonapolitikai szakértő az MTI érdeklődésére pénteken kifejtette: már az ország belsejében vannak azok az erők, amelyek egy nagy erejű támadás esetén "célra irányítják" a különböző alakulatokat. Megjegyezte: a támadók minél jobban az ország belsejébe jutnak, annál nagyobb ellenállással kell szembenézniük, különösen a főváros esetében. Deák Péter hozzátette: az iraki politikai és katonai elit átmentési kísérletei - amelyekre már vannak jelek - segíthetik a szövetségeseket.

Elesik-e a síita központ?

Nógrádi György szerint a következő 24 órában több fontos kérdésre is válasz születik. Így például kiderül, hogy elesik-e Irak második legnagyobb városa, a síita központ Bászra, és ezzel amerikai kézre kerül-e az egyetlen kikötő, elvágva ezzel az iraki utánpótlási forrásokat.

Ugyancsak kiderül, hogy sikeres volt-e az első amerikai csapás csütörtök hajnalban, amikor az iraki vezetők feltételezett rejtekhelyére indítottak manőverező robotrepülőgépeket. Azóta ugyanis nem lehetett élő adásban látni Szaddám Huszeint. Hozzátette: az is elképzelhető, hogy az iraki vezető azért nem jelenik meg élő adásban, mert akkor rögtön célpontként szolgálna.

Az irakiak a városoknál várnak

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint a szárazföldi gyors előrenyomulásnak fő oka, hogy a szövetséges erők jelenleg sivatagos területeken haladnak, az iraki védelmi erők pedig a városok környékén sorakoztak fel. A szakértő szerint nagy kérdés, hogy az amerikai csapatok miként tudnak átkelni az Eufrátesz folyón, amely jelenleg igen széles, és ezért ott viszonylag jól védhető állásokat lehet kialakítani.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!