Ágnes
-11 °C
-4 °C

Vasúti baleset áldozata lett a leváltott szlovák miniszter

2006.06.13. 17:45
A 43 éves nemrégen leváltott Frantisek Tóth a fénysorompó tilos jelzése ellenére a sínekre hajtott. A politikus a választásokon az Esély (Nádej) jelöltlistájának harmincadik helyén szerepelt.

Vasúti baleset áldozata lett kedden Nagyszombat (Trnava) közelében a szlovák kormány volt kulturális minisztere, Frantisek Tóth, aki néhány hónapja kényszerűen távozott a tárca éléről. Tóth halálhírét a rendőrség megerősítette. Az autóját vezető politikust egy fénysorompóval védett vasúti átjáróban gázolta el a vonat a Nagyszombat-megye székhelyéhez közeli Selpőcön (Selpice).

A 43 éves politikus egyedül volt a gépkocsiban. Feltételezések szerint a fénysorompó tilos jelzését figyelmen kívül hagyva próbált meg áthaladni a vasúti síneken.

Maradt, majd ment

Frantisek Tóth röviddel a rendszerváltás után megalapította az első szlovákiai magániskolák egyikét, majd egy évtized múlva az Új Polgári Szövetség (ANO) nevű párthoz szegődött. A Pavol Rusko vezette párt 2002-ben a jelenlegi szlovák kormánykoalíció tagja lett. Elnöke, Rusko a gazdasági tárca élére, Tóth pedig az oktatási tárca államtitkári székébe került. Az addigi kulturális miniszter, a Magyarországon is jól ismert Rudolf Chmel - Csehszlovákiai volt budapesti nagykövete, a magyar szlovák kulturális kapcsolatok kutatójának - önkéntes távozása után Tóth 2005 nyarán lett a kulturális tárca vezetője.

Ezt megelőzően az ANO elnöke, Pavol Rusko távozni kényszerült a gazdasági tárca éléről, a párt pedig a koalícióból is, de az ANO három minisztere, köztük Tóth is - pártszakadás árán - Mikulás Dzurinda kormányában maradt. Tóthot végül a húsz éve épülő szlovák Nemzeti Színház körüli bonyodalmak miatt Dzurinda az idén áprilisban leváltotta, és ismét Chmel vállalta a kulturális tárca vezetését.

A hét végén esedékes előrehozott választásokon Frantisek Tóth már egy új párt, az Esély (Nádej) jelöltlistájának harmincadik helyén szerepelt.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!