Miklós
-7 °C
2 °C

Indonézia is az al-Kaidát vádolja

2002.10.14. 18:49
Az indonéz védelmi miniszter a kormánytagok közül elsőként ismerte be, hogy az al-Kaida Indonéziában tevékenykedik. A nyomozásba már az FBI és az ausztrál hatóságok is becsatlakoztak. A merénylettel vádolt Dzsemáa Iszlámija vezetője az Egyesült Államokat vádolja.
A külföldi szakértők után most már Indonézia is az al-Kaidát és a Dzsemáa Iszlámija vallási fanatikusait vádolja a bali merényletek elkövetésével. "Biztosak vagyunk benne, hogy az al-Kaida itt van" - jelentette ki az indonéz kormány hétfői ülése után Matori Abdul Dzsalil, az ország honvédelmi minisztere.

A terroristavezér az amerikaiakat vádolja

Mint mondta, a bali merényletet az al-Kaida a helyi terroristákkal együttműködve követte el. A védelmi miniszter az első indonéz hivatalos személy, aki elismeri az al-Kaida érintettségét. A helyi hatóságok eddig hivatalosan senkit nem gyanúsítottak. A kormányzat korábban tagadta, hogy al-Kaida terroristák lennének az országban. A Dzsemáa Iszlámija vezetője tagadta, hogy köze lenne az akcióhoz, egyben az Egyesült Államokat vádolta - írja az AP.

A nyomozáshoz csatlakozott az FBI, számos ausztrál nyomozó is részt vesz a munkában. Indonéz kormányzati források szerint 181 ember vesztette életét a támadásban, a korházi dolgozók 188 áldozatot említenek. A robbanásban háromszázan sebesültek meg.

Vér borít mindent

A Sari klub előtt, ahol a merényletet elkövették, még mindig vér borítja az utcákat - számolt be az Indexnek a helyszínen tartózkodó Simonyi Gábor. "Két robbanás történt, egy kisebb bent a klubban, amit egy autó felrobbanása követett az épület előtt. A mentési munkálatot nehezítette, hogy sokan segítségnyújtás helyett elmenekültek, vagy fotózni, videózni kezdtek" - mondta Simonyi egy szemtanúval folytatott beszélgetése alapján.

Fokozott óvatosság
A kialakult helyzetre tekintettel az indonéziai utak elhalasztását tanácsolja a magyar állampolgároknak a külügyminisztérium. Emellett közleményükben fokozott óvatosságra intette a jelenleg is Indonéziában tartózkodó magyarokat, valamint kérik őket, hogy érdekében jelezzék hollétüket Magyarország dzsakartai nagykövetségén a 00-62-21-520-34-59, vagy a 00-62-21-520-34-60 telefonszámon.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.