Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Ég a Balkán félsziget

2000.08.25. 21:27
Míg Magyarországon enyhülni látszik a meleg, a Balkán félszigeten erdőtüzek pusztítanak: Görögországban ketten meghaltak, Horvátországban egy 16 éves fiatal vesztette életét, Bulgáriában katonákat vezényelt a tüzek eloltásához. A meleg miatt az olasz Alpokban szédítő gyorsasággal olvadozik a hó.

Ketten meghaltak és hat személyt eltűntnek nyilvánítottak, miután csütörtökön Görögország Arkádia tartomány északnyugati részében tomboló erdőtűz Agia Marina falura is kiterjedt. A tűzben számos ház elégett. A helyszínen napok óta harminc tűzoltócsapat próbálja a tűz terjedését megfékezni. Vasso Papandreou görög belügyminiszter vészhelyzetet rendelt el. Arkádia tartományában tombol a legvadabban a tűz, szerte az országban tűzoltók ezrei közel nyolcvan erdőtüzet próbálnak megfékezni. A tűzoltót csak az égi segítségben bíznak, előrejelzések szerint pénteken a tomboló kánikula alábbhagy, és esetleg az eső is elered.

Horvátországban 11 különböző helyen ég a tűz, Petar Jurevic erdőgazdálkodási hivatal munkatárs szerint idén 535 tűz 20367 hektárnyi erdőt és bozótot pusztított el. A két napja, Split dombjain pusztító tűzben egy 16 éves fiatal halálra égett. Dél-Horvátországban, Dubrovnik városához közel a tűz 3000 hektárnyi növényzetet égetett el. A hatóságok Dubrovniktól 50 kilométerre lévő, 12 ezres lakosú Metkovics város kilakoltatására készülnek.

Bulgáriában katonák segítik a tűzoltók munkáját. A bulgár hatóságok szerint 69 erdőtűz volt szerte az országban, ezek közül 26 tovább ég. A térségben közel 10 ember lelte halálát a három hónapja égő tüzek miatt. A bulgár kormány nemzetközi pénzügyi segélyeket vár a tűz okozta közel 19 millió dolláros károk helyreállítására.

A nagy meleg az olasz Alpokat is érzékenyen érinti: a Marmolada hegyoldalon két nap alatt két méternyi jég olvadt el, és az osztrák-magyar csapatok által, az I. világháború idején épített bunker, barakk és tárolórendszer került a felszínre. A jég alól, 2700 méter magasból előkerült egy 80 éve meghalt olasz katona konzerválódott holtteste is.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!