Natália
-3 °C
7 °C

Merénylethullám Bangladesben

2002.12.08. 12:50
Több tucatnyi ellenzéki aktivistát tartóztattak le Bangladesben azt követően, hogy ismeretlen tettesek szombaton egy összehangolt merényletsorozatban pokolgépeket robbantottak egy észak-bangladesi város négy mozijában. A merényletek áldozatainak száma vasárnapra 17-re nőtt.
Altaf Hoszain Csoudhuri belügyminiszter elmondta: elképzelhető, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet a tettes, de bangladesi radikális ellenzékiek is a gyanúsítottak listáján szerepelnek. A miniszter országos készültséget rendelt el a rendfenntartó erőknél.

Zsúfolt mozikat szemeltek ki

A fővárostól, Dakkától 110 kilométerre fekvő Mimenszingh város szóban forgó négy mozija zsúfolásig tele volt a ramadán muzulmán böjti hónap végét jelző háromnapos örömünnep, az id al-fitr miatt. Az egyik robbanószerkezet akkor robbant, amikor a moziból a tömeg távozott, a másik háromban pedig még előadás közben. A sebesültek száma két-háromszáz fő, közülük 57 válságos állapotban fekszik kórházban.

Diákokat is őrizetbe vettek

A rendőrség Mimeszinghben őrizetbe vett 21 személyt - közöttük diákokat -, Dakkában pedig az ellenzéki Avami Liga párt 39 tagját, közöttük Szaber Hoszain Csoudhuri volt államminisztert és Muntaszir Mamun egyetemi tanárt. Az Avami Liga elítélte tagjainak őrizetbe vételét, és közölte, hogy a merényletek elkövetésének módja a szélsőséges muzulmán csoportokra vall.

Al-Kaida-kapcsolatok

Egy indiai újság novemberben azt írta: az indiai hírszerzés szerint Oszama bin Ladennek, az al-Kaida vezérének - ha él - a helyettese, az egyiptomi Ajman az-Zavahiri Bangladesben rejtőzködik. A dakkai kormány azonban tagadta ezt.

Bangladesben az utóbbi három évben nyolc pokolgépes merényletet követtek el, a hatóságok feltételezése szerint főleg hazai bűnbandák vagy szélsőséges politikai csoportok. A merényletekben összesen mintegy 80 ember halt meg.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.