Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Hat hónapot kérnek az ellenőrök

2003.02.15. 12:14
Mohammed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója szerint az ENSZ fegyverzetellenőreinek hozzávetőleg még hat hónapra van szükségük annak megállapítására, hogy Irak teljesen felszámolta-e nukleáris programját. Az egyiptomi diplomata a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozott a Biztonsági Tanács ülése után. Powell amerikai külügyminiszter szerint a válság megoldása csak hetek kérdése.
El-Baradei a legfontosabbnak azt nevezte, hogy az irakiak előállnak-e bizonyítékokkal arról, hogy nincsen sem biológiai, sem vegyi fegyverük. Ha ezt dokumentumokkal nem tudják igazolni, akkor az iraki tudósok külföldön, négyszemközt történő kikérdezése az, aminek révén a Biztonsági Tanács megbizonyosodhat arról, hogy Bagdad leszerelte-e tömegpusztító fegyvereit.

Március elsején újabb jelentés

Az ENSZ főellenőrei március 1-én újabb jelentést terjesztenek a Biztonsági Tanács elé, amely nagyköveti szinten ül össze. A BT által megállapított menetrend szerint ugyanis a fegyverzetellenőrök vezetőinek 15 naponként kell jelentést tenniük a testületnek. Erre maga Colin Powell amerikai külügyminiszter emlékeztetett pénteken a BT zárt ajtók mögött tartott konzultációja után. (Mivel március 1 szombati nap, ezért valoszínűsíthető, hogy február 28-án pénteken, vagy március 3-án hétfőn tartják meg az ülést.)

Powell: hetek kérdése

Az amerikai külügyminiszter ugyanakkor az újságírók faggatódzása ellenére nem volt hajlandó megmondani, hogy az Egyesült Államok elfogadja-e azt a pénteken tett francia javaslatot, hogy a BT március 14-én tartson újabb külügyminiszteri szintű ülést. Diplomáciai források szerint a tévéállomások által közvetített nyílt ülést követően zárt ajtók mögött megtartott tanácskozáson a jelenlevő külügyminiszterek közül csak az amerikai és a spanyol utasította el a francia javaslatot. Powell péntek este a CNN tévének nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy az iraki válság megoldása "hetek kérdése".

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!