Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Mészárolják az iraki fodrászokat

2005.02.07. 11:45
Bár a legtöbb támadás a rendőrök és a katonák ellen irányul, fodrásznak lenni még veszélyesebb Irakban. Bagdadban az év első heteiben öt fodrászt öltek meg a szélsőségesek, mert azok, megsértve az iszlám törvényeit, férfiak haját és arcszőrzetét is nyírták.

Új ellenséget találtak maguknak az iraki szélsőségesek. Az iszlám tanításait kötelező érvényű törvénynek tartó lázadók a bagdadi fodrászok ellen indítottak kampányt. Az év első heteiben már öt bagdadi fodrász vesztette életét a terroristák támadásaiban, írja az AP.

Így járt Szadik Abdul Huszein is. A fiatal férfit január 27-én lőtte le egy, az arcát kendővel eltakaró fegyveres. Huszein éppen egy fiatal mérnök, Imad Hamad haját nyírta. A támadó Hamadot is hasba lőtte.

Hamad apja, Hamad al-Dulaimi a külföldről beszivárgott szélsőségeseket vádolja. "Az arab szélsőségesek mészárolják gyermekeinket, csak hogy zavart okozzanak. De minket nem tántoríthat el zendülésük", nyilatkozta az AP-nek.

A környéken lakók komolyan is gondolják al-Dulaimi szavait. A bagdadi Dora városrész, ahol a legtöbb fodrászt megölték, gyakori terepe a szunnita szélsőségesek és az iraki és amerikai biztonsági erők összecsapásainak. Ennek ellenére az utcák népesek, gyerekek fociznak, asszonyok cseverésznek, írja az AP. Az idillben csak a fodrászok rettegnek.

"Még azt is megtiltják nekünk, hogy a legújabb divat szerinti frizurák képeit kiakasszuk", mesélte az AP-nek a huszonötéves Ali Huszein, a környék egyik népszerű fodrásza. Szaid Abdulhoz hasonlóan őt is halállal fenyegették a szélsőségesek, amiért férfiak szakállát és haját vágja. Immár titokban, nehogy feldühítse a lázadókat. "Nem akarok meghalni, de csődbe sem akarok menni", magyarázza.

Az iszlám vallás előírásai, a zsidó valláshoz hasonlóan tiltják a haj és az arcszőrzet nyírását. A tiltó szabályoknak már nyoma is van, az AP tudósítása szerint Dora városrészben egyre több loboncos hajú, hosszú kecskeszakállas fiatalt látni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.