Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Megtagadta az izraeli követség védelmét a muzulmán rendőr

2006.10.05. 13:29
Kapcsolódó cikkek (1)
A Libanon elleni izraeli hadműveletekre hivatkozva tagadta meg Izrael londoni követtségének védelmét egy muzulmán vallású brit rendőr. A rendőrség főparancsnoka szerint ez veszélyes precedenst teremthet.

Azonnali vizsgálatot rendelt el a Scotland Yard főparancsnoka, miután a terrorelhárítási osztag egyik muzulmán rendőre megtagadta az izraeli követség védelmét. Omar Basha szír származású, felesége libanoni, ő maga pedig háborúellenes tüntetéseken is részt vett.

Basha a Libanon elleni izraeli hadműveletekre hivatkozva tagadta meg a követség épületegyüttesének a védelmét. Sir Ian Blair főparancsnok szerint parancsmegtagadása veszélyes precedenst teremthet.

"Ha a rendőrségnél ezt megengedik, akkor legközelebb el kell fogadniuk, ha egy zsidó rendőr nem akarja őrizni egy iszlám ország nagykövetségét, és fel kell menteniük a katolikus rendőröket a protestáns templomok védelmének kötelme alól" - nyilatkozta a Sunnak John O'Connor, a Scotland Yard terrorelhárítási osztályának volt parancsnoka.

O'Connor szerint aki rendőrnek áll, az a köz szolgálatába szegődik, és "ha ezt a kötelességét nem tudja ellátni, akkor leszerel". Dal Babu főfelügyelő, a Muszlim Rendőrök Szövetségének vezetője szerint a szóban forgó rendőr kérésének semmi köze a politikához, Basha közel-keleti családi háttere miatt "itt személyes jóléti kérdésről van szó", írja a BBC.

Azt azonban Babu is elismerte, hogy elfogadhatatlan, ha rendőrök erkölcsi meggyőződés alapján kapnak felmentést bizonyos feladatok ellátása alól. "Nagyon-nagyon csúszós lejtőre kerülünk, ha a feladatokat egyes rendőrök lelkiismereti megfontolásai alapján kezdjük kiosztani ... itt nem lehet válogatni".

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!