Judit
-2 °C
8 °C

Brit tankok Bászra központjában

2003.04.07. 03:19
A 7. páncélos hadosztály több ezer katonája és több száz tankja készül Bászra bevételére. A hadosztály három dandárja behatolt a városba, a központi részt már brit tankok ellenőrzik. A Királyi Tengerészgyalogság kommandósai a Baasz párt székházának ostromára készülnek. A londoni védelmi minisztérium vasárnap késő esti bejelentése szerint azonban az ütközetekben három brit katona meghalt.
Brit páncélosok hatoltak be Bászra központjába vasárnap - jelentette a BBC. A katari központi parancsnokság közlése szerint a "sivatagi patkányok" elnevezésű alakulat biztosította a két hete ostromlott város középső részét. A parancsnokság közése szerint a támadás Bászra "felszabadítását", vagyis a város elfoglalását célozza.

A páncélos alakulatok mellett a Királyi Tengerészgyalogság különleges alakulatai is behatoltak a városba. A kommandósok a Baasz párt helyi központját tervezik megszállni és átkutatni. A pártházat a támadás elején súlyos tüzérségi támadás érte - jelentette a BBC.

A 7. páncélos hadosztály több ezer katonája és több száz páncélosa készült Bászra végső ostromára. A parancsnokság jelentése szerint három páncélos dandár tört be a városba, a központi részt a "fekete óra" nevű egység tartja ellenőrzése alatt. Az előretörő alakulatok csak szorványos "elszigetelt" ellenállásba ütköztek, főként a Szaddám Fedájín pártmilícia harcosai részéről.

A vasárnapi bászrai előrenyomulásban meghalt három brit katona a legnagyobb emberveszteség, amelyet a brit hadsereg egyetlen hadműveletben eddig elszenvedett a második öbölháború kezdete óta. A vasárnapi veszteséggel harmincra nőtt az elesett britek száma; túlnyomó többségük balesetekben, illetve saját oldalról érkező tűzben vesztette életét.

Hol van Vegyi Ali?

A Bászra alatt álló brit alakulatok még szombaton vették tűz alá azt az épületet, amelyben Ali Hasszán el-Madzsid tábornok, a hírhedt Vegyi Ali főhadiszállását sejtették. Madzsid - Huszein unokatestvére - akkor akkor kapta becenevét, amikor 1988-ban vegyi támadást indított az ország északi részén lázongó kurdok ellen, több ezer polgári lakost megölve.

Brit katonai források szerint Madzsid testőrének holttestét már megtalálták a romok között, és a brit parancsnokság szerint a testőr mindig az iraki katonai vezető mellett volt. Iraki részről vasárnap azonban cáfolták, hogy Madzsid is elesett volna, és a katari amerikai parancsnokság is csak annyit közölt, hogy vizsgálják az értesülést.

címlapon
Sétáltunk, és láttuk, hogy ledobnak egy embert a tetőről
címlapon
A Nick Cave-film az év legjobbja lehetett volna

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.