Árpád
-2 °C
9 °C

Blair bocsánatot kér az összetákolt iraki bizonyítékokért

2003.06.08. 10:35
Egy, az interneten talált, tizenkét éves egyetemi disszertációval bizonyította a brit kormány az iraki tömegpusztító fegyverek létezését. A parlamenti vizsgálatokban meghallgatnák Blairt is.
Elnézést kért a brit titkosszolgálatoktól a brit kormányfő kommunikációs hivatalának igazgatója, vagyis Tony Blair személyes sajtófőnöke, amiért a kormány januárban egy később meglehetősen szedett-vedettnek bizonyult "hírszerzési" dossziét bocsátott a sajtó rendelkezésére az iraki tömegpusztító fegyverek jelentette veszély nagyságát bizonyítandó.

Alastair Campbell a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal közlése szerint levélben kereste meg a brit belső elhárítás (MI5) és a külső hírszerzés (MI6) vezetőit, Eliza Manningham-Bullert, illetve Sir Richard Dearlove-ot.

Puskázás

Az információcsomagról, amely részletesen taglalja, hogy Szaddám Huszein volt iraki elnök milyen módszerekkel vezette félre a világot a tömegpusztító fegyverek ügyében, nem sokkal közzététele után kiderült, hogy gerincét a kaliforniai egyetem egyik végzős hallgatójának tizenkét évvel korábban írt disszertáció adja. Egyszerűen az internetről vették le, és vegyítették a valós hírszerzési adatokkal.

Az ügy kipattanása már akkor botrányt kavart, de a kormány váltig állította, hogy az ötvenoldalas dosszié tartalma összességében helytálló. Most azonban ez az incidens is új megvilágításba került, miután Nagy-Britanniában súlyos belpolitikai viszállyá fajult az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló hírszerzési értesülések kormányzati kezelésének módjáról folyó vita.

A kormányfő szóvivőjének bocsánatkérő levele jó eséllyel fogja erősíteni azokat a vádakat, amelyek szerint a kormány a háború előtt manipulált hírszerzési adatokkal vette rá a parlamentet és a közvéleményt a fegyveres beavatkozás támogatására.

Elmaradt konzultáció

A The Sunday Telegraph, a legnagyobb konzervatív brit vasárnapi lap értesülése szerint a kérdéses dossziét közzététele előtt nem véleményeztették a kormány égisze alatt működő, az MI5, az MI6 és a többi titkosszolgálat információit szűrő és egységes jelentésekké összeállító egyesített hírszerzési bizottsággal. A lap szerint egy magas rangú hírszerzési illetékes már annak idején indulatosan közölte a kormánnyal, hogy a titkosszolgálatok nem vállalnak felelősséget a dosszié tartalmáért.

A brit parlament külügyi, valamint hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottsága is vizsgálatot indít a háború előtti hírszerzési anyagok kormányzati kezelésének feltárására. Mindkét bizottság szeretné meghallgatni Tony Blair kormányfőt is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.