Zalán
9 °C
19 °C

Súlyos nyomást gyakorolt a BBC-re a brit kormány

2004.02.01. 13:33
Súlyos nyomást gyakorolt a BBC-re a brit kormány az általa nem megfelelõnek tartott iraki tudósítások miatt - mondta a brit közrádió minap lemondott vezérigazgatója, nyilvánosságra hozva rendkívül indulatos levelét Tony Blair miniszterelnökhöz.
Greg Dyke, aki a BBC-t a Kelly-öngyilkosság ügyében példátlan szigorral elmarasztaló Hutton-jelentés után mondott le - Gavyn Davies BBC-elnökkel együtt -, a The Sunday Timesnak elmondta: a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal és különösen Alastair Campbell, Blair azóta szintén lemondott akkori elsõ számú sajtószóvivõje "különháborút vívott" a BBC-vel a neki nem tetszõ iraki tudósítások miatt.

Nem megfelelõ hozzáállású tudósítók

Dyke a vezetõ brit vasárnapi lapban közzétette azt az eredetileg bizalmas levelet, amelyet még tavaly március 21-én, a háború második napján írt Blairnek, és amelybõl kiderül, hogy a miniszterelnök akkor már jó ideje súlyos kifogásokkal élt a BBC-nek az iraki háborús elõkészületekkel kapcsolatos tudósításai miatt.

Dyke szerint a kormányzati beavatkozási kísérletek kiterjedésére jellemzõ, hogy Campbell a háború idején részletes listát küldött a BBC-nek, azoknak a haditudósítóknak a neveivel, akiknek hazahívását követelte "nem megfelelõ hozzáállásuk" miatt. Campbell ettõl függetlenül is folyamatosan, heti rendszerességgel, különféle szerkesztéseljárási követeléseket tartalmazó levelekkel bombázta Richard Sambrookot, a BBC rádió hírigazgatóját.

Blair elképzelései

A március 21-én Blairhez intézett, keserû iróniát dühvel vegyítõ levélben - amelyet a The Sunday Times teljes egészében lehoz - a most leköszönt vezérigazgató azt írta: megérti, hogy a miniszterelnök szeretné a sajtóban viszontlátni a világról alkotott elképzeléseit, a BBC-nek azonban más a feladata, mégpedig az, hogy kiegyensúlyozott képet közvetítsen a társadalomnak.

Dyke a levélben "méltánytalannak" nevezte, hogy a kormányfõ a BBC-újságírás szinte teljes palettájának minõségét megkérdõjelezi, csak azért, mert aggasztja, hogy egyes tudósítások nem tükrözik az õ véleményét. "Az, hogy egyes következtetéseink nem mindig tetszenek Alastair (Campbell szóvivõnek), sajnálatos, ám ez nem tartozik legfõbb gondjaink közé" - áll a miniszterelnökhöz írt tavaly márciusi levélben.

Major a BBC élén?

A The Sunday Times úgy tudja, hogy a baloldali kormány - elkerülendõ azokat a vádakat, hogy maga alá akarja gyûrni a BBC-t - az ellenzéki Konzervatív Párt valamely nagy nevét, jó eséllyel John Major volt kormányfõt akarja felkérni a BBC-megüresedett elnöki posztjának betöltésére.

A BBC vezérkara azután mondott le, hogy Lord Hutton felsõházi lordbíró fölmentette a kormányt a felelõsség alól David Kelly néhai védelmi minisztériumi tanácsadó öngyilkossága kapcsán, viszont súlyosan elmarasztalta a BBC-t a tanácsadótól származó, a kormányt az iraki hírszerzési adatok feltupírozásával vádoló, súlyos botrányhoz vezetõ riport kezelési módja miatt.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!