Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Irak-barátsággal vádolja a BBC-t a brit kormány

2003.03.30. 10:39
"Irak-barátsággal" vádolta a BBC-t négyszemközti beszélgetéseken a brit kormányzat. Blair közeli munkatársai szerint a közszolgálati adó nem teszi elég egyértelművé, hogy bagdadi tudósításait az iraki rezsim cenzúrázza. A BBC vezetői szerint csak kiegyensúlyozottságra törekszenek. A viszonyt a kormányzat félrevezető közlései sem javították.
Komoly szóváltásra került sor az angol kormányzat és a BBC vezetősége között - írja az Observer. A brit napilap értesülései szerint John Reid, Blair kabinetminisztere "Irak-barátnak" minősítette a brit közszolgálati televízió háborús közvetítését. A BBC igazgatói testülete szerint azonban a csatorna csak kiegyensúlyozott.

Kiegyensúlyozott tájékoztatás

"A kormányt dühíti, hogy míg azt ellenőrizhetik, hova mennek a tudósítók, azt már nem, hogy ott mit látnak" - nyilatkozta a lapnak Andrew Marr, a BBC szerkesztője. Bár Blair miniszterelnöki hivatala kerüli a közvetlen beleszólás látszatát, a kormányfőhöz közeli források panasza szerint a hírközlő szervek "morális egyenlőségjelet" vonnak a brit és az amerikai kormányzat, valamint az iraki rezsim közé.

Cenzúrázott beszámolók

"Míg Irak diktatúra és nem enged betekintést cselekedeteibe, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok demokráciák, nyitottak minden kérdésre" - nyilatkozta Blair egy közeli munkatársa az Observernek. A kormányzat szerint a hírügynökségek nem tették elég egyértelművé, hogy az irakiak minden egyes Bagdadból sugárzott beszámolót komoly cenzúrának vetnek alá.

A BBC vezető testülete szerint éppen elég nyilvánvalóvá tették ezt a nézők számára.

Félretájékoztatás

Marr szerint a kormányzat mindenkit Irak-barátnak tart, aki kiegyensúlyozottan tudósít. A közszolgálati adó és a kormányzat viszonyát különösen rontotta, hogy a szövetségesek többször is tévesen tájékoztatták a tévétársaságot. Umm-Kaszr bevételét például a város eleste előtt kilencszer is bejelentették.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.