Hajnalka
0 °C
14 °C

Sortűzzel oszlatták a drágulás elleni tüntetést

2004.05.27. 22:16
Tüntetők közé lőtt a katonaság Bejrútban, hárman meghalltak. A drágaság ellen lázongók zavargásokat robbantottak ki, a munkaügyi minisztérium épületét felgyútották.
Három tüntetőt lőttek agyon a katonák Bejrútban. A demonstrálók a drágulás ellen tiltakoztak. A véres karhatalmi akciót követően zavargások törtek ki, fiatalok egy csoportja felgyújtotta a munkaügyi minisztérium épületét.

Elvadult a sztrájk

A Bejrút déli, síita negyedében lévő hétemeletes minisztérium öt szintje szemtanúk szerint teljesen kiégett. A környékre katonaságot vezényeltek, a tűzoltóság megpróbálja megakadályozni a lángok tovaterjedését.

Előzőleg általános sztrájkra adott ki felhívást a libanoni szakszervezetek szövetsége az életfeltételek drágulása miatt, és mert általánosan elterjedt az a vélemény, hogy a milliomos Rafik Hariri kormánya rosszul irányítja a gazdaságot.

Terjedt az erőszak híre

A tüntetés egy szegénynegyedben kezdődött, a főváros déli peremén, de a katonai erőszak hírére átterjedt a város más részeire is. A benzin magas ára miatt különösen érintett sofőrök égő gumiabroncsokkal lezárták egy időre a bejrúti reptérhez vezető utat és a damaszkuszi főutat is. A légi járatok három órán át szüneteltek.

A hadsereg - a kórházi forrásoknak ellentmondva - csak egy halálos áldozatról és három civil sebesültről adott ki közleményt, és ezt kiegészítette azzal, hogy köveket dobáló tüntetők megsebesítettek öt katonát. A szakszervezeti szövetség később felszólította az általános sztrájk résztvevőit, hogy hagyják abba a tüntetést, és őrizzék meg a mozgalom békés jellegét, de a minisztérium felgyújtása arra utal, hogy a helyzet kikerült az ellenőrzése alól.

A halálesetek miatt a libanoni államelnök vizsgálatot rendelt el.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!