Emőke
8 °C
19 °C

Véres csütörtök Belfastban

2001.09.28. 10:42
Csütörtökön este tizenhárom rendőr sebesült meg belfasti vallási zavargásokban, egy nőt pedig lábon lőttek. Az északír főváros második napja tartó összecsapásai mögött szervezett félkatonai felbujtókat sejtenek. Mindeközben továbbra sincs megegyezés a protestáns és katolikus pártok között a tartományi kormány sorsáról.

Csütörtökön este tizenhárom rendőr sebesült meg Belfastban, mikor a rendőrkordon lezárt egy utcát a lojalista tüntetők elől. A rendőrök a Cambrai és a Crumlin utcákon 250 fős tömeget próbáltak visszatartani a katolikus Ardoyne negyedtől. A feldühödött protestánsok lagalább harminc lövést adtak le a biztonsági erőkre. A tüntetők a Molotov-koktélokkal sem fukarkodtak: a rendőrségi jelentések szerint 90-100-at dobáltak a rendőrökre. A zavargásoknak négy autó is a kárát látta.

Éjfél előtt percekkel egy, a közeli Rosebank utcában álldogáló nőt lábon lőttek, az asszonyt kórházba szállították, állapota nem súlyos. A rendőrség a tüntető tömeget gumibotokkal próbálta szétoszlatni.

A nyugtalanság második napja Belfastban

A vallási zavargások másodszor is megismétlődtek este. Szerdán harminchárom rendőr sebesült meg: ugyanazon a helyszínen hétszáz tüntető sorakozott fel a biztonsági erőkkel szemben, akkor hat házi gyártmányú bombát és 125 Molotov-koktélt dobáltak rájuk.

A helyi rendőrség vezetője, Sir Ronnie Flanagan szerint az erőszak "őrült" formát öntött, és arra figyelmeztetett csütörtökön, hogy előbb vagy utóbb halálos áldozata is lehet az esténként ismétlődő összecsapásoknak. Flanagan a helyi politikusokat felkérte: párbeszéddel próbálják enyhíteni a feszültséget.

"A vallási gyűlölet és elkeseredés harminc éve nem tapasztalt intenzitású" - véli a helyi rendőrségi vezető. Sir Ronnie szerint a szerdai tüntetés mögött egy félkatonai lojalista szervezet, az UDA áll. Alban Maginess észak-belfasti politikus szerint az északír fővárosban "gyűlöletrobbanás" zajlik. A politikus szerint is a helyi vezetők párbeszéde enyhítene a "súlyos problémán".

Patthelyzet a politikában is

A harc azonban nemcsak az utcákon folyik, a tartomány szemben álló pártjai között is komoly a feszültség. A politikusok újabb hat hetet kaptak arra, hogy megegyezzenek a belfasti kormány sorsáról, miután múlt szombaton London jelképesen felfüggesztette az északír önkormányzati intézményrendszert

A párbeszédet azért szakították meg, mert nézeteltérés támadt köztük a katolikus IRA terrorszervezet ellenőrzött leszereléséről. Az álláspontok azonban nem közeledtek, a David Trimble vezette Ulsteri Unionista Párt (UUP) ugyanis az északír kormányból való kilépést helyezte kilátásba, ha a belfasti nemzetgyűlés nem szavazza meg a Sinn Fein Pártnak, az IRA politikai szárnyának kizárását a kormánykoalícióból. Trimble júliusban távozott a kormánykoalíció éléről, mert az Ír Köztársasági Hadsereg évek óta halogatja fegyverei leszerelését.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.