Natália
-3 °C
8 °C

A szlovák államfő elutasítja a Benes-dekrétumok újratárgyalását

2005.04.15. 12:33
A Benes-dekrétumok ügyét lezártnak tekinti Ivan Gasparovic szlovák államfő, aki nem erősítette meg, hogy Dzurinda a magyar államtitkár kijelentései miatt mondta le a Gyurcsánnyal való találkozót. A szlovák államfő szerint a nemzetiségi kisebbségek tagjai sehol a világon nem jutottak olyan magas kormánypozíciókba, mint Szlovákiában.

A Benes-dekrétumok a történelem lezárt fejezetének tekintendők, megnyitásuk nem indokolt, mondta Ivan Gasparovic szlovák államfő, aki szerint az ügy a második világháborút után lezárult. A Benes-dekrétumok a távirati iroda megfogalmazása szerint a szlovákiai magyarok második világháború utáni jogfosztását és meghurcoltatását törvényesítették.

Gasparovic a liberális SME szlovák napilapnak elmondta: "A szlovákiai magyar kisebbség 1940 előtti és 1945 utáni problémái nem hasonlíthatók össze azzal, amit a holokauszt és a németek kitelepítése jelentett. Elfogadhatatlan mindezt összefüggésbe hozni, és ezzel az Európai Unió is megbékélt. Nem csak számunkra, az EU számára is nagy problémát jelentene a tárgyalások felújítása."

Az államfő szerint Dzurinda nem tiltakozott

Mint ismeretes, a Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő indoklás nélkül lemondta Gyurcsány Ferenccel esedékes találkozóját. Gyurcsány csütörtökön bejelentette, Dzurinda Bársony András múlt heti nyilatkozata miatt utasította el a Gyurcsánnyal való tárgyalást. Bársony, a Külügyminisztérium politikai államtitkára úgy fogalmazott, számos EU-tagország nyitott arra, hogy a Benes-dekrétumok kérdését napirenden tartsa és újra és újra felvesse .

Dzurinda lépéséről a szlovák államfő nem tudott véleményt mondani, mert mint mondta, nem tudja, miért mondta le a találkozót. Ivan Gasparovic nem gondolja, hogy a szlovák miniszterelnök részéről ez tiltakozás lett volna Bársony szavai ellen.

Gasparovic szerint a külön bocsánatkérés a második világháború után történtekért nem szükséges, mivel "a magunk részéről a bocsánatkérés sokszorosan adott, azáltal, hogy nálunk a magyar kisebbség ugyanolyan jogokkal bír, mint Szlovákia minden polgára". Az államfő szerint sehol a világban nem jutottak olyan kormánypozíciókba a nemzetiségi kisebbségek tagjai, mint Szlovákiában.

Csak az SME hibáztatta Dzurindát

A liberális szlovák napilap pénteki publicisztikájában elítéli Dzurinda "sértődését", de ezzel a nézőponttal egyedül áll az eddig ismert szlovák sajtóvélemények között.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.