Judit
3 °C
6 °C

Részlegesen visszavonhatják a Benes-dekrétumokat

2004.05.15. 09:25
Nem tartja kizártnak a Benes-dekrétumok részbeni visszavonását a cseh felsőház elnöke. A jogszabályok visszavonása azonban nem jelenti a kitelepítettek kárigényeinek elismerését.
Lehetségesnek tartja a Benes-dekrétumokként ismert cseh jogszabályok részbeni hatályon kívül helyezését a cseh felsőház elnöke. "Csehországnak azonban biztosítékot kell kapnia arra, hogy ezt nem értelmezik úgy, mint a cseh állammal szembeni igények jogosultságának hallgatólagos elismerését, főként nem tulajdon visszaadására vonatkozókét" - írta Petr Pithart a Süddeutche Zeitung című német napilap szombati számában.

Bírálta a CSU-t

"Egyszer mindenképpen kiiktatjuk ezeket a dekrétumokat a jogrendünkből" - véli Pithart, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) volt államfő-jelöltje. A kereszténydemokrata politikus ugyanakkor bírálta a német Keresztényszociális Szövetséget (CSU), amely az Európai Parlamentben Csehország európai uniós tagsága ellen szavazott, és a Bundestagban többször is sürgette Prágát a jogszabályok hatályon kívül helyezésére.

"Bajorország a második világháborús legyőzöttek oldalán már rég az Európai Unióhoz tartozik. Eközben olyanok, akik a győztesek oldalán álltak, a vasfüggöny mögé kerültek egy olyan háború eredményeként, amelyet ők sem meg nem kezdtek, sem el nem veszítettek. Melyik Európába nem akar minket beengedni a bajor CSU?" - kérdi.

A Csehszlovákia akkori elnökéről Benes-dekrétumoknak nevezett rendelkezések következtében a második világháborút követően 2,5 millió, a Szudéták és a Kárpátok vidékén élő németet, valamint a szlovákiai magyar kisebbség 600 ezer tagját fosztották meg állampolgárságától és vagyonától.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.