Ágnes
-13 °C
0 °C

Orbán az Európai Néppárt kongresszusán

2001.01.12. 01:57
Angela Merkel, a CDU elnöke, Wolfgang Schüssel osztrák, Mikulas Dzurinda szlovák, Edmund Stoiber bajor kormányfő, Orbán Viktor és Helmut Kohl részvételével az Európai Unió jövőjét vették górcső alá a politikusok a germán alapossággal tömegrendezvénnyé duzzasztott pártkongresszuson Berlinben.
Orbán Viktor
Vetítettek is
Az Európai Parlament legnagyobb frakcióját adó csoport kongresszusát Angela Merkel nyitotta meg. A CDU elnöke köszöntőjében elmondta: Berlin mára az egység jelképe lett, egyben az Európai Unió újraegyesítésének szimbóluma is. És ahogyan Európa arca meg-megújul, úgy változik az Európai Unió is, hiszen az valójában egy eszme, szimbólum.

A politikus asszonyt Edmund Stoiber követte a pulpituson. A CSU elnökét, aki hasonló szózatot intézett az egybegyűltekhez, számos kormányfő követte még, akik mindannyian lándzsát törtek az EU újraegyesítése mellett. (Innen származhat Kövér terminológiája - egyértelműen nem bővítésről, hanem újraegyesítésről, a gyökerek megtalálásáról szónokoltak.)

Globalizáció, bővítés, információs társadalom, egység, béke, stabilitás, szabadság - ezek a szavak szerepeltek majd' minden beszédben, viszonylag különböző sorrendben.

Orbán Viktor angolul előadott beszédében az előtte felszólalókkal szinkronban kulcsfontosságú kérdésének nevezte az Európa Unió bővítését.

Orbán Viktor
Helmut Kohl
A miniszterelnök hangsúlyozta azt is, a Nizzában hozott döntéseknek alapvetően pozitív hatásai vannak. Ezek közül kiemelte a keleti EU-bővítés időbeli keretének megerősítését és jóváhagyását.

A Fidesz először vesz részt az Európai Parlament jelenlegi legnagyobb frakcióját adó néppárt kongresszusán tavaly november kilencedike óta, amikor is felvették az EPP-be.

Ratifikálták a Fidesz EDU-tagságát

Az Európai Demokratikus Unió (EDU) berlini konferenciáján csütörtökön ratifikálta a Fidesz tagfelvételét (és a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjáét).

Az EDU-ban tömörült európai pártok vezetői a tanácskozásukról kiadott Berlini Nyilatkozatban üdvözlik a Fidesz felvételét. Az EDU fontosnak tartja, hogy a majdani új EU-tagállamok polgárai részt vehessenek a következő - 2004 júniusában esedékes - európai parlamenti választásokon.

Mint Kövér László pártelnök a tanácskozás után elmondta: az EDU-ban és az Európai Néppártban a Fidesz olyan szemléletmódot képvisel, amellyel eleddig azok nem találkoztak: az EU-n kívül álló szempontjait, amellyel új szemléletmódot honosíthat meg az EDU-ban és az Európai Néppártban.

A bővítés napi feladat

Az uniós csatlakozásnak még mindig nincs meg a konkrét időpontja ugyan, ellenben az Európai Néppárt úgy határozza meg ezt az időpontot, hogy a csatlakozásra várók a 2004-es választásokon már részt vehessenek a tagjelöltek. A csatlakozás ezek szerint fel kell gyorsuljon, Surján László szerint a bővítés - vagy újraegyesítés - napi feladat már.

Mi, a magunk részéről, készen fogunk állni, ha eljön az európai újraegyesülés ideje - jelentette ki a miniszterelnök, Angela Merkellel folytatott háromnegyed órás tárgyalása után.

Orbán azt is hangsúlyozta, hogy - miután szerdán a CSU elnökével tárgyalt, csütörtökön pedig a CDU első emberével - fontos, hogy az ellenzék is a Fidesz mellé álljon.

Angela Merkel kijelentette: minden feltétel nélkül támogatni fogja Magyarország csatlakozását, ha az ország felkészül.

A felszólalásokat Helmut Kohl beszéde zárta. A pénzmosási botrányba keveredett exkancellárt felállva tapsolta az egész terem.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!