Mária
-7 °C
3 °C

Berlusconi nem kér bocsánatot iszlámellenes kijelentéséért

2001.10.02. 16:54
Silvio Berlusconi olasz kormányfő kedden tagadta, hogy a nyugati kultúrát az iszlámnál magasabb rendűnek mondta volna, és azzal magyarázta az elmúlt napokban nagy vihart kavart megjegyzéseket, hogy baloldali politikai ellenfelei elferdítették szavait.
Berlusconi az As-Sark al-Avszat című, arab nyelvű napilapban kedden közölt interjúban azt hangoztatta, hogy "nem mondott semmit az iszlám kultúra ellen". "Ez a baloldali olasz sajtóban dolgozó egyes emberek műve, akik szeretnének befektetíteni és romba dönteni az arabokkal és a muzulmánokkal fennálló, régi keletű kapcsolataimat" - magyarázta Berlusconi a londoni székhelyű lapban.

Silvio Berlusconi
A politikus - mint a keddi interjúban állította - valójában a globalizáció ellenzőit bírálta, mert nem tisztelik az olyan nyugati értékeket, mint a demokrácia és a tolerancia. Hangsúlyozta: nem kíván bocsánatot kérni. A kormányfő egyébként kedden fogadja az arab és iszlám országok római nagyköveteit.

Berlusconi szeptember végén tette a vitatott kijelentést, amely szerint a nyugati civilizáció és a globalizált világ fölényben van más kultúrákkal, így az iszlámmal szemben is. A fölény a Nyugat értékrendszeréből adódik, amely általános jóléthez vezetett, biztosítja az emberi jogok, a vallás tiszteletben tartását. Ez a tisztelet a muzulmán országokban nem létezik - fejtegette, és úgy vélte: nem lenne szabad csak azért kétségbe vonni a nyugati értékrendet, mert a globalizáció ellenzői ellene vannak. Szavai az iszlám világ felháborodását váltották ki, és kellemetlenül érintette a nyugati szövetségeseket is, akik az egyesült államokbeli terrortámadások nyomán világméretű terrorellenes koalíciót próbálnak létrehozni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.