Orsolya
7 °C
10 °C

Bush: Eljutottunk a végső döntésig

2003.03.18. 02:30
Főműsoridőben sugárzott televíziós beszédében az elnök 48 órás ultimátumot adott Huszeinnek és családjának Irak elhagyására. Bush szerint a "sorozatos diplomáciai kudarcok" után Irak továbbra is rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel. Az amerikai határozatot elutasító BT-tagok is együtt éreznek az Egyesült Államokkal, de "nem annyira elkötelezettek" - véli Bush
Eljutottunk a végső döntésig - jelentette ki George Bush, az Egyesült Államok elnöke közép-európai idő szerint kedd hajnali televíziós beszédében. Az iraki rezsim korábban úgy nyilatkozott, hogy teljesen lefegyverzi magát; azóta tizenkét év telt el diplomáciai erőfeszítésekkel, született egy tucatnál több BT-határozat, több száz ENSZ-fegyverzetellenőr vizsgálódott az országban, mégsincs eredmény.

Mielőtt túl késő lenne

"A sorozatos diplomáciai kudarcot után az iraki vezetők még ma is birtokában vannak a legveszélyesebb fegyvereknek, amelyeket nem haboznak felhasználni" - mondta Bush. Az elnök szerint Bagdad terroristákat védelmez, egyértelmű, hogy rendelkezik vegyi és biológiai fegyverekkel, egyszer majd atombombával, ha az Egyesült Államok nem állítaná meg. "Mi a biztonság felé vezető utat választjuk, mielőtt túl késő lenne" - fogalmazott az elnök.

Bush beszélt arról, hogy egy koalíció van kialakulóban, amely elhatározta, hogy lefegyverzi Irakot a saját biztonsága érdekében. A BT néhány tagjának vétó-fenyegetéséről elmondta, hogy a veszélyt illetően ők is úgy éreznek, mint az USA és szövetségesei, de "nem annyira elkötelezettek".

Amerika büntet

"Véget kell vetnünk a kegyetlenkedéseknek. Szaddám Huszeinnek és gyermekeinek 48 órán belül el kell hagyniuk Irakot" - adott ultimátumot az amerikai elnök, aki egyben felszólította az összes külföldi fegyverzetellenőrt, újságírót, hogy hagyják el az országot. Bush ígéretet tett arra, hogy Irakban az a célja, hogy jóléti államot építsen és szabadságot hozzon a sokat szenvedett népnek. Felszólította egyúttal az iraki hadsereget és titkosszolgálatot, hogy ne harcoljanak a haldokló rezsimért, ne rombolják le az olajkutakat, ne használjanak tömegpusztító fegyvert. "A háborús bűnösöket megbüntetjük, nem védekezhetnek azzal, hogy parancsot teljesítettek" - fenyegetett Bush.

Konfrontáció esetén Amerika büntet, Bush ugyanakkor elismerte, hogy a háború soha nem lehet biztos kimenetelű, a terrorista cselekedetek elkerülhetetlenek. "Ezért nem tudunk együtt élni az iraki rezsimmel" - mondta az elnök, aki hozzátette: felkészültek az USA területének megvédésére. "Békés emberek vagyunk, de nem törékenyek." Az elnök alig negyed órás beszédét így zárta: "Isten áldja Amerikát."

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.