Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Nem azonosították a beszlani terroristák többségét

2004.09.15. 12:16
Zömében szétroncsolódott, gyakorlatilag felismerhetetlen arcú terroristák fényképét közölte a Kommerszant azt állítva, hogy többségüket még nem sikerült azonosítani. Közben elkezdődött a tanítás a beszlani iskolában.
A harminc halott beszlani terrorista arcképét közölte egy orosz lap, azt állítva, hogy többségüket még nem sikerült azonosítani. A Kommerszant szerdai számában, kis fényképeken, de premier plánban látható arcok fele szétroncsolódott, fél tucatnyi teljesen felismerhetetlen: köztük a roham után meglincselt kommandótagé, valamint a két kamikazenőé, akik még a roham előtt hozták működésbe az övükön viselt pokolgépet.

A tragédia helyszínén megkezdődött a tanítás
Megkezdődött a tanítás szerdán az észak-oszétiai Beszlanban, ahol az első napon megemlékeztek az 1. számú iskolában szeptember 1-jén kezdődött túszdráma áldozatairól. Az észak-oszétiai város oktatási intézményeiben az első napon sok volt a hiányzó, egyes osztályokban csak 10-12 tanuló volt jelen, több gyermeket elkísértek a szüleik, mondták el a helyi pedagógusok. Az első napon azt is megengedték, hogy egészen az osztályteremig mehessenek a gyerekekkel. Közlésük szerint ugyanakkor vannak olyan szülők is, akik ebben a tanévben egyáltalán nem engedik iskolába a gyermeküket. A moszkvai gyógyintézetekben még 80 beszlani gyereket ápolnak, többségük állapota már valamelyest javult. Az egyik kórházban arról tájékoztatták az újságírókat, hogy nyolc náluk ápolt gyermek közül hét már önállóan tud enni. A gyermekklinikán elmondták azt is, hogy csak a betegeket kizárólag kedvenc ételeikkel táplálják.
A Kommerszant kétségbe vonta Vlagyimir Usztyinov főügyész keddi állítását, miszerint már 14 terroristát azonosítottak. Az egyetlen élve elfogott túszejtő, a csecsen Nurpasa Kulajev csak bátyja, Hanpasa Kulajev, valamint két földijük, Arszen Merzsojev és Marbek Sibihanov holttestét tudta azonosítani, írta a lap.

Felismerhetetlen a többségük

A 24 éves Nurpasa Kulajev ellen emberölésért, terrorizmusért és túszejtésért vádat emeltek. Megölt bátyja sokáig Samil Bászájev szélsőséges csecsen milíciavezér egyik egységéhez tartozott. A Kommerszant szerint a nyomozóknak szemlátomást a túszejtők parancsnokának holttestét sem sikerült még egyértelműen azonosítaniuk, bár feltételezik, hogy az Ezredes név az ingus Ruszlan Hacsbulatovot fedi. Usztyinov kizárta, hogy a beszalni túszejtők bármelyike elmenekült volna.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!