Előd
5 °C
12 °C

Letakart Bethlen-szobrot avatott Orbán

2003.05.11. 21:23
Zavarta a Nagy-Románia Párt nagyváradi tanácsnokát, hogy a városban felállított Bethlen-szobron magyarul szerepel a fejedelem neve és jelmondata. A szobrot így Orbán Viktor csak úgy tudta felavatni, hogy a feliratokat eltakarták. A hatóságok 25 millió lejes bírsággal fenyegették a szoboravatókat.
Fekete lepellel takarták le felavatása előtt Bethlen Gábor erdélyi fejedelem nagyváradi szobrának magyar nyelvű feliratát. A magyar nyelvű felirat miatt a szélsőséges nacionalista Nagy-Románia Párt egy városi képviselője tett feljelentést. Kifogása szerint bár a városi tanács és a kulturális minisztérium határozata szerint latin nyelven kellene szerepelnie a fejedelem nevének és "Ha isten velünk, kicsoda ellenünk" jelmondatának.

A hatóságok 25 millió lejes - 163 ezer forintos - pénzbírsággal fenyegették meg a szobor avatóit, ha a magyar nyelvű felirattal leplezik le a szobrot - mondta el az Indexnek Révész Máriusz. Petru Filip nagyváradi polgármester tiltakozásul el se jött a szoboravatásra - tette hozzá Orbán Viktor szóvivője.

A volt miniszterelnök mondta a szobor avatóbeszédét. A nagyváradi Petőfi téren felállított szobornál felolvasták Mádl Ferenc magyar köztársasági elnök üzenetét is a mintegy kétezer főnyi ünneplő ember előtt. Az ünnepségen megjelent számos romániai magyar és magyarországi közéleti személyiség, a magyar kormányt Alföldi László kolozsvári főkonzul képviselte.

Bethlen Gábor egész alakos szobrát még 1941-ben készítette el Kós András erdélyi szobrászművész. Avatását eredetileg tavaly augusztusra tervezték, a Reformátusok Világszövetsége Nagyváradon tartott európai nagygyűlése keretében. A szobor kiöntésének, felállításának költségeit abból a közel negyedmilliárd forintos támogatásból biztosították, amelyet az Orbán-kormány nyújtott a református nagygyűlés megszervezéséhez.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!