Emánuel
4 °C
12 °C

Nem engednek az ausztrálok a menekülthajó ügyében

2001.08.30. 16:27
Ausztrália továbbra sem engedi be országába a norvég Tampa hajó fedélzetén érkezett közel ötszáz menekültet - ismertette keményvonalas álláspontját az ENSZ-nek John Howard miniszterelnök. A miniszterelnököt rasszizmussal vádolták a nemzetközi szervezetek.

Ausztrália nem fordít hátat ama elhatározásának, hogy a norvég Tampa hajót, melynek fedélzetén közel ötszáz menekült van, kiutasítsák az ausztrál vizekről. John Howard miniszterelnök országa álláspontját Kofi Annannak, az ENSZ főtitkárának ismertette, aki jelenleg Dél-Afrikában nyitott meg egy rasszizmusellenes konferenciát.

A menekültek senkinek sem kellenek

A miniszterelnök számos országgal tárgyalt a menekültek befogadásáról. Mivel egy süllyedő indonéz kompról vette fel a Tampa hajó a menekülteket, elsősorban Indonéziába szeretné a miniszterelnök visszaküldeni őket. Korábban Indonézia hajlandónak mutatkozott befogadni a menekülteket, a fedélzeten lévő emberek viszont vízbeugrással és éhségsztrájkkal fenyegetőztek, ha a hajó eltávolodik a Karácsony-szigetektől. A menekültek később arra kényszerítették a kapitányt, hogy hajózzon közelebb a szigethez, ezért speciális ausztrál csapatok megállították és ellenőrzésük alá vonták a hajót.

A BBC jelentése szerint a hajó fedélzetén nem 434 menekült van, hanem több, pontosan 460. A norvég Tampa hajó normális körülmények közt 30-40 ember befogadására képes. A fedélzeten leírhatatlan körülmények uralkodnak, a trópusi napsütés elől az emberek kifeszített vásznak árnyékába menekültek. Sokan betegek, fáradtak, és többen elájultak a vízhiány miatt. A nemzetközi segélyszervezetek is fel szeretnének jutni a hajóra, korábban a katonák szállítottak élelmiszereket, tartalékokat a menekülteknek.

Ausztráliában novemberben lennének a választások

Az ausztrál miniszterelnöknek szüksége volt a kategorikus álláspontra: így kívánta példásan visszaszorítani az Ausztráliába igyekvő illegális bevándorlókat, de ugyanakkor ezzel szeretne több szavazatot szerezni a vélhetően novemberben tartandó választásokon. A különleges csapatok bevetéséért azonban bírálták, bár a határozott álláspont miatt a lapok eleinte dicsérték az elnököt. A média szerint a miniszterelnök egy könyörületi kérdésből külpolitikai krízist kreált.

Ausztrális "könyörtelen" - véli Norvégia

A nemzetközi közvélemény is elítélte az ausztrál miniszterelnököt: rasszista jellemzőket véltek felfedezni álláspontjában. Az ENSZ menekültügyi főbiztosa, Mary Robins sürgette a miniszterelnököt: járjon el az ENSZ emberjogi egyezménye szerint, és engedje a hajót kikötni. Norvégia, bár ő is visszautasította a menekültek befogadásának lehetőségét, Ausztráliát "könyörtelen" álláspontja miatt bírálta.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!