Mátyás
8 °C
11 °C

Új-Zéland befogadja az afgán menekülteket

2001.09.01. 10:15
Az ausztrál miniszterelnök közölte, Új-Zéland és a csendes-óceáni Nauru szigete befogadja azt a 460, többségében afgán menekültet, akit közel egy hete, múlt vasárnap mentett ki az ausztrál partok közelében a tengerből egy norvég teherhajó.
Miután John Howard ausztrál miniszterelnök szombaton közölte, hogy Új-Zéland és a csendes-óceáni Nauru szigete befogadja az összes menedékkérőt, a megoldódni látszó válság újabb kérdése az, hogy hogyan szállítsák el a menekülteket az óceánon veszteglő Tampa teherhajóról.

A megállapodás szerint a múlt vasárnap az ausztrál partok közelében a tengerből kimentett mintegy 450, többségében afgán menekült közül 150-et Új-Zéland fogad be, a többinek pedig átmenetileg Nauru biztosít szállást.

John Howard ausztrál miniszterelnök közölte, hogy a valódi menedékkérők Új-Zélandon is maradhatnak, és Naururól Ausztráliába való beutazásért folyamodhatnak majd. Nauru áldozatvállalását Ausztrália azzal ismeri el, hogy a menekültek befogadásának költségeit teljes egészében kifizeti.

A helyzetből adódó következő problémát az jelenti, hogy a jelenleg Ausztráliához tartozó Karácsony-sziget közelében horgonyzó norvég teherhajóról hogyan és hová szállítsák el a menekülteket. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pénteken azt javasolta, hogy humanitárius megfontolásból ideiglenesen a Karácsony-szigeten engedjék szárazföldre lépni az afgánokat, a menekültáradatot megállítani szándékozó Ausztrália kormánya azonban - leginkább belpolitikai okokból - többször is elutasította a megoldást.

Howard szombaton azt mondta, hogy a menekülteket egy nem-ausztrál utasszállító hajóra teszik át, amely napokon belül az új-zélandi Auckland egyik menekülttáborába, illetve Naurura szállítja őket. Az UNHCR azonban jelezte, hogy az ausztrál tervről nem kaptak hivatalos értesítést.

Az ENSZ tervét a Tampa tulajdonosa elutasította, mondván: a teherhajó 50 személy szállítására alkalmas, és nincs megbízása a célállomás, Szingapúr helyett a Karácsony-szigetre hajózni. Howard új javaslatát pedig túl homályosnak vélte, és amellett foglalt állást, hogy a menekültek rossz fizikai állapota miatt egy ausztrál hajónak a Karácsony-szigetre kellene őket partra tenni. A norvég külügyminisztérium hasonlóan nyilatkozott a nap folyamán.

Az új-zélandi miniszterelnök, Helen Clark szerint az embereket egy ausztrál haditengerészeti hajónak kellene Szingapúrba szállítani, ahonnan repülővel könnyűszerrel eljutnának Új-Zélandra.

A probléma megoldásáig az ausztrál hatóságok élelemmel, ruhákkal és alkalmi WC-kel látták el a Tampa "utasait".

Helen Clark az afgán menekülteket befogadó országok számára anyagi segítséget kért az ENSZ-től. Véleménye szerint az afgán probléma szélesebb körű, az Afganisztánban zajló harcok miatt 3,6 millió afgán menekült él az ország határai közelében, és a befogadó országok (Pakisztán, Irán) anyagi támogatásban nem részesülnek. Emellett nő az Európában és a tengerentúlon menedéket kérő afgánok száma is. 2000. évvégi adatok szerint Oroszországban 100 ezer, Európában 36 ezer, Kanadában 9300, az Egyesült Államokban 4300, Ausztráliában pedig 3600 afgán kapott menedéket.

UTAZÁS kiállítás

Március 2-5. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban (x)

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.