Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Blair tárgyalna az emberrablókkal

2004.09.30. 01:11
A brit kormányfő eddigi álláspontjával ellentétben most már arra hivatkozik, hogy nem tudják, hogyan lehet kapcsolatba lépni a Kenneth Bigley-t fogva tartó emberrablókkal.
Minden eddiginél tovább ment a brit kormányfő az országot két hete nyomasztó iraki túszdráma ügyében, amikor szerda este kijelentette: a hivatalos London kész lenne közvetlenül kapcsolatba lépni a brit túszt fogva tartó terroristákkal.

Bigley csalódott

Kenneth Bigleyt, egy közel-keleti cég brit alkalmazottját két amerikaival együtt szeptember 16-án rabolták el bagdadi otthonából, és azóta a legkegyetlenebb iraki terrorcsoport, az Abu Muszab az-Zarkávi jordániai terrorista vezette, al-Kaida-kapcsolatokkal gyanúsított at-Tauhíd val-Dzsihád fogságában van. A két amerikait azóta az internet nyilvánossága előtt brutálisan kivégezték - egyes hírszerzési vélemények szerint a filmre vett lefejezéseket maga Zarkávi hajtotta végre -, de Bigley számos egybehangzó jelzés szerint még életben van.

Ezt látszott megerősíteni az az új videofelvétel, amelyet az al-Dzsazíra arab műholdas tévé tett közzé szerdán kora este. Ezen az idős Bigley igen rossz állapotban, koszosan, lerongyolódott narancssárga rabruhában, egy rácsketrecben látható, és a rövid felvételen egyebek mellett hazugsággal vádolja Tony Blair miniszterelnököt, mondván: a brit kormányfő saját állításaival ellentétben nem is törődik vele.

Azonnal válaszolnának

Blair azonban szerdán késő este, a kormányzó Munkáspárt brightoni kongresszusának egyik rendezvénye előtt a BBC-nek azt mondta: ha a túszejtő csoport felvenné a kapcsolatot a kormánnyal, a kormány arra "abban a pillanatban válaszolna". Ez a kijelentés homlokegyenest ellentétes a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal eddig vallott nyilvános álláspontjával, amely szerint a véres terrorcselekményeket elkövető Zarkávi-csoporttal semmiféle párbeszéd nem képzelhető el. Blair szerda este alig burkolt utalást tett arra, hogy a brit kormány most már nem elvi okokból nem lép érintkezésbe a Zarkávi vezette csoporttal, mondván: a kapcsolat azért nem lehetséges, mert a kormány nem tudja, hol vannak az emberrablók, "így pedig lehetetlen kapcsolatba lépnünk velük".

Bigley a szerdán nyilvánosságra került videofelvételen azt mondta, hogy fogva tartói nem akarják őt kivégezni, Blair azonban este a BBC-nek úgy nyilatkozott: nincs semmi, amiből reményt lehetne meríteni egészen addig, amíg "nem tudjuk valójában, mit is akarnak ezek az emberek".

Az iraki túszdráma erősen és végig rányomta bélyegét a kormányzó brit Munkáspárt hét eleje óta folyó brightoni éves kongresszusára, amelyet pedig Blair az eredeti tervek szerint arra akart volna felhasználni, hogy eltérítse a közfigyelmet az iraki háborút kísérő belpolitikai botrányokról.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.