Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Újra megnyitották a birminghami városközpontot

2005.07.10. 08:50
A BBC vasárnap reggeli híradása szerint a rendőrség elrendelte a biztonsági kordon feloldását, a lakosok visszatérhetnek Birmingham belvárosába. A brit rendőrség még szombaton este kezdte meg a második legnagyobb brit város központi szórakoztató negyedének a kiürítését.
Miután több ezer birminghami töltötte az éjszakát átmeneti szállásokon, mint például a helyi egyetem előadótermeiben, a legfrissebb hírek szerint a rendőrség feloldotta a tíz órán keresztül tartó biztonsági kordont. Helyi idő szerint hajnali 5-kor a brit terrorelhárítás bombaszakértői bejelentették, hogy a gyanús csomag, amit a helyi Travelodge hotelben találtak, végül nem bizonyult valódi fenyegetésnek.

A korábban elrendelt biztonsági riadó miatt teljesen kiürítette a rendőrség szombat éjjel az észak-angliai Birmingham belvárosát. A brit terrorelhárítás eddigi legnagyobb evakuációja során rendőrségi adatok szerint húszezer embert telepítettek ki a nagyváros belső körgyűrűjén kívülre. Az akció során a városrész szállodáit és magánlakásait is kiürítették.

Mégsem bomba

Szombat este a rendőrség bombaszakértői egy városi buszon, a Square Peg kocsmától nem messze ellenőrzött robbantást hajtottak végre. A kiürítés ezután sem ért véget; a biztonsági erők a városközpont egy másik részében elkezdték kiüríteni a birminghami kínai negyedet is. A rendőrség elrendelte a Chinatown éttermeinek, éjszakai szórakozóhelyeinek kiürítését. A hatóságok összesen kétszáz éttermet és bárt evakuáltak a belvárosban.

Vasárnap hajnalban a rendőrség munkatársai közölték, hogy a járművön fellelt tárgy nem tartalmazott robbanószert. A hatóságok hírszerzési értesülés alapján kezdték meg a nagyszabású "elővigyázatossági" akciót a második legnagyobb brit városban, de hangsúlyozták, hogy a közelebbről nem részletezett incidenst nem hozza kapcsolatba a csütörtökön Londonban elkövetett merényletsorozattal. Nem hivatalos értesülések szerint nemcsak a buszon, hanem a város más pontjain is végrehajtottak ellenőrzött robbantásokat.

Birmingham felett helikopterek keringtek, az utcákon helyi beszámolók szerint a rendőrség bombahatástalanító egységének járművei cirkáltak.

Veszteségek

Allan Sartori birminghami klubtulajdonos a Sky News riporterének elmondta, hogy az evakuálás miatt sokan nagyon sok pénzt veszítenek majd, de szerinte ilyen szituációban a pénznél sokkal fontosabb az emberek biztonsága.

Birmingham egyébként nem először néz szembe a terrorral, a hetvenes években a Londontól 175 kilométerre északnyugatra lévő város volt a színhelye az Ír Köztársasági Hadsereg nevű terrorszervezet egyik legsúlyosabb bombatámadásának - két felrobbantott kocsmában huszonegy ember vesztette életét.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.