Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Rockefellerék megelőzték Hitlert?

2003.11.17. 16:03
"Háború a gyengék ellen. Amerikai kampány az urak fajának létrehozására" címmel könyv jelent Edwin Black történész tollából, akinek az "IBM és a Holokauszt" című, három éve magyarul is kiadott tanulmánya nagy vitát váltott ki. A kötet az amerikai demokrácia egyik legsötétebb és leginkább elhallgatott fejezetére, több mint 60 ezer ember sterilizálására, házasságkötésének megtiltására, táborokba küldésére derít fényt.
1921 nyarán a New York-i bevándorlási hivatalnak sok dolga akadt. Az intézmény, amely eredetileg a szegény emigránsok támogatására jött létre, mással kezdett foglalkozni.

"Nem megengedhető, hogy gyerekei legyenek"

"Erkölcsileg, intellektuálisan vagy fizikailag csökkentett képességű emberek" után kutatott és hamarosan több ezer esetet vizsgált.

A 430. eset a 18 éves zsidó Eva Sztyepanovics: "Férjhez adandó korban van, de szellemileg gyenge, nem megengedhető, hogy gyerekei legyenek." A 918. eset az olasz Vittorio Castellino: "Eugenetikai és gazdasági szempontból nem megfelelő."

Ezeket a szentenciákat Charles Davenport, a Long Islandi Cold Spring Harbor Laboratory mellett működő eugenetikai részleg igazgatója hangoztatta. A laboratóriumot három nagy amerikai dinasztia finanszírozta: a Carnegie, a Rockefeller és a Harriman.

Faji higiénia

A fenti két eseten kívül Black még sokat rekonstruál könyvében. Feketékről, indiánokról, arabokról, olaszokról, mindazokról van szó, akik a világ szegény, déli részéről érkeztek, vagy Amerika volt a hazájuk, de nem feleltek meg az újonan felállított normáknak.

A biológus Davenport szóhasználata szerint az intézkedések célja az USA "faji higiéniájának" helyreállítása volt, az angolszász faj megtisztítása az alacsonyabb rendű etnikumok fertőzésétől.

Az eugenetika nevében sok amerikai állam hozott törvényeket a "csökkentettek" kasztrálására. A törvények nem találtak egyetértésre a nép részéről, de a politika és a tudományos világ tekintélyes része támogatta azokat, például az amerikai orvosok szövetsége, Woodrow Wilson elnök, Alexander Bell feltaláló és még sokan.

"Az aljas fajkiválasztást mi találtuk fel"

A vezető osztály félt a faj elkorcsosulásától - írja Black könyvében - nem akartak kereszteződést a "szeméttel", ahogy ők nevezték a fent említett embercsoportokat. Ennek a célnak érdekében találták ki még az IQ-t, az intelligenciahányados mérését is.

Az IBM és a Holokausztban Black a társaság és a nácizmus közti kapcsolatról ír. Új könyvében ezen túlmegy. Az eugenetika híveit azzal vádolja, hogy mintát szolgáltattak a zsidók megsemmisítéséhez. Bár vitatják az írónak azt a megállapítását, hogy az "aljas fajkiválasztást mi találtuk fel", tény, hogy a tant exportálni akarták.

Amerika tapsolt?

Black szerint az is kétségtelen, hogy az eugenetika kiagyalóinak kapcsolatuk volt a nácikkal. 1933-ban, amikor Németországban elrendelték 400 ezer állampolgár - köztük epilepsziás és testi hibás emberek sterilizálását, a Cold Spring Harbor laboratórium vezetői örömünnepet ültek. A hivatalos Amerika 1940-41-ben is tapsolt a hitleri árjásításnak - írja.

Ez volt az egyik oka annak, hogy a nagyhatalom kezdetben szemet hunyt a zsidók üldözése felett és emlékeztet arra, hogy a nürnbergi perben vezető nácik hozták fel mentőkörülménynek az amerikai eugenetikai alapon hozott ítéleteket.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.