Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Titkos kelet-európai börtönökben bújtatják az al-Kaida vezetőit

2005.11.02. 23:21
Teljes titokban, az érintett országok vezetői előtt is titkolózva Kelet-Európában tartja fogva az al-Kaida vezetőit a CIA. A magyar belügyminiszter nem hallott ilyesmiről, igaz, a Washington Post értesülései szerint nem is szabadna tudnia róla.

Kelet-európai országokban fenntartott titkos börtönökben bújtatja az al-Kaida legfőbb elfogott vezetőit a CIA, írja a Washington Post. A titkos börtönöket a terrorizmus elleni háború keretében állították fel, hogy vádemelés és gyanúsítás nélkül is fogva tarthassák a terroristának tartott személyeket.

Lamperth nem tud róla

A Post értesülései szerint a program olyannyira titkos, hogy az Egyesült Államokban is csak a legfelsőbb vezetők, az elnök közvetlen környezete, illetve a CIA-t felügyelő külügyminisztérium és az igazságügyi minisztérium vezetője tud róla. A programban résztvevő kelet-európai országokban is csak az államfő és a titkosszolgálatok vezetői tudnak az ügyről, írja a Post. A lap titkosszolgálati forrásai kérésére nem nevezi meg az érintett, volt szocialista országokat, mivel a titkos börtönök miatt terrortámadások célpontjaivá válhatnak.

"Nem tudunk ilyesmiről" - mondta el az Index megkeresésére Orodán Sándor, a Belügyminisztérium szóvivője. A szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Lamperth Mónika belügyminiszter is hasonlóan nyilatkozott, azaz a hivatalos álláspont szerint Magyarországon nem tartanak fogva al-kaidás vezetőket és ilyen irányú amerikai kérés sem érkezett.

"Semmi olyan információ nincsen, ami alátámasztaná a sajtóértesülések valóságtartalmát" - nyilatkozta az Indexnek Tóth András, a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár. Tóth "képtelenségnek" nevezte a feltételezést, hogy Magyarországon lennének titkos börtönei a CIA-nak.

Frantisek Bublan cseh belügyminiszter szerint országát megkeresték az amerikaiak, de elutasították a börtön létrehozására vonatkozó kérést. Bublan szerint az amerikaiak egy hónapja keresték meg kormányát. Oroszország, Bulgária és Szlovákia is tagadja, hogy a területén titkos börtönök működnének.

Thaiföldön kezdték

A Post cikke szerint a titkos börtönhálózatot a 2001. szeptember 11-i támadásokat követően hozták létre. Az első börtön még Afganisztánban volt, ahol számos al-Kaida tagot ejtettek foglyul. A következő börtön Thaiföldön épült, itt raboskodott többek között Ramzi bin al-Sib, a szeptember 11-i támadások kitervelője és Abu Zubaida, az al-Kaida műveleti főnöke is.

A thaiföldi börtön léte azonban kitudódott, ezért 2003-ban a thai kormány kérésére bezárták. A thaiföldi börtönépítéssel párhuzamosan egy kelet-európai országgal már megállapodtak börtön létrehozásáról, a börtönbezárást közvetlenül megelőzően több volt szocialista országgal is megállapodtak titkos börtönök - a CIA terminológiája szerint "fekete helyek" - létrehozásáról.

Harmincan Kelet-Európában

A Post értesülései szerint a volt szocialista országok titkos börtöneiben harminc al-Kaida vezetőt és legalább hetven, kevésbé érdekes terroristát tartanak fogva titokban, bírósági engedélyek, formális vád nélkül, ellenőrizhetetlen körülmények között. A harminc fontos fogollyal kizárólag a CIA ügynökei tartják a kapcsolatot, így semmilyen független forrás nem ellenőrzi hogylétüket és fogva tartásuk körülményeit.

Pedig a Post értesülései szerint a CIA "fekete helyein" akár kínzásnak minősülő technikákat is bevethetnek a foglyok kihallgatásakor. Márpedig a titkos börtönöknek otthont adó kelet-európai országokban már demokrácia van, és mindegyik csatlakozott az ENSZ a kínzásokat tiltó egyezményeihez.

A Post megkeresésére a CIA hivatalosan nem kívánta kommentálni az értesüléseket. A lapnak nyilatkozó titkosszolgálati dolgozók azonban mindannyian védelmükbe vették a rendszert, mondván az ország sikeres védelme megköveteli, hogy a CIA akármeddig fogva tarthasson terrorizmussal gyanúsítottakat.

A "fekete helyek" azonban a CIA-ban is vitákat váltottak ki. A Post értesülései szerint egyre többen vélik úgy, hogy a program titkossága fenntarthatatlan. "Szörnyű teher" - nyilatkozta erről a lapnak egy CIA-ügynök.

Nem kommentálják

Hallgatásba burkolódzott az amerikai kormányzat szerdán azokkal az állítólagos kelet-európai, valamint a világ más térségeiben létesített titkos börtönökkel kapcsolatban, amelyekben washingtoni lapjelentés szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a fogságába került legfontosabb al-Kaida-terroristák egy részét őrzi és hallgatja ki.

A washingtoni Fehér Ház, az amerikai igazságügyi és külügyminisztérium, illetve a CIA érdemben nem, vagy egyáltalán nem kommentálta a lapjelentést. A Fehér Ház szóvivője, Scott McClellan kijelentette, hogy ő nem foglalkozik a hírszerzés folyamatban lévő ügyeivel. Leszögezte viszont, hogy "az elnök legfontosabb felelőssége az amerikai nép védelme".

Stephen Hadley, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója megjegyezte, hogy a terroristák őrizetbe vétele összhangban van az amerikai értékekkel, s George Bush elnök biztosított afelől, hogy az Egyesült Államok hatóságai nem kínozzák meg a foglyokat. A CIA szóvivője egyszerűen közölte, hogy "nincs kommentár".

Sean McCormack amerikai külügyminisztériumi szóvivő annyit fűzött a lapjelentéshez, hogy "a genfi konvenciókat aláíró Egyesült Államoknak a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után eszközöket kellett keresnie arra, hogy a (nemzetközi) szabályokat olyan személyek csoportjára alkalmazza, akik nem tisztelnek semmilyen szabályt".

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.