Vilma
-7 °C
4 °C

Blair még a nyáron lemondhat

2005.05.08. 08:10
Egyre többet mondatnák le Tony Balir brit kormányfőt, mert a választási győzelem ellenére majdnem száz fővel csökkent a Munkáspárt alsóházi többasége.
Egy éven belül távozásra akarja rászorítani Tony Blair brit kormányfőt saját, munkáspárti frakciójának mind több tagja, de lehet hogy Blair már akár a nyáron lemond - írta munkáspárti forrásokat idézve a The Sunday Times. A vezető vasárnapi brit lap szerint a kormánypárti képviselőket a csütörtöki választáson elszenvedett munkáspárti mandátumveszteség indította arra, hogy a miniszterelnök mielőbbi távozását próbálják elérni.

Alkalom lesz a lemondásra

A Munkáspárt és Tony Blair történelmet írt azzal, hogy a brit politikatörténetben első alkalommal egymás után háromszor sikerült választásokat nyernie, de - főleg az iraki háborút kísérő belpolitikai botránysorozat hatására - a párt alsóházi többsége az eddigi 161 főről 66-ra olvadt.

A The Sunday Times által megkérdezett száz munkáspárti képviselő közül "legalább harminc" azt akarja, hogy Tony Blair egy éven belül távozzon a Downing Street-i kormányfői hivatalból. Blair legfőbb belső hatalmi riválisának, Gordon Brown pénzügyminiszternek a támogatói köréből azt mondták a lapnak, hogy Blair már az idén, esetleg a hét legfejlettebb ipari hatalom és Oroszország (G8) júliusi skóciai csúcstalálkozóján, vagy a Munkáspárt ősszel esedékes éves kongresszusán bejelentheti lemondását.

Blair maradna

A The Sunday Times szerint a Downing Street ugyanakkor arra hívta fel a képviselők figyelmét, hogy a Munkáspárt még soha nem nyert háromszor egymás után választást, és arra is, hogy Margaret Thatcher, aki 11 évig volt konzervatív kormányfő 1979-ben kisebb többséggel nyerte meg első választását, mint most Blair.

Már a választások előtt hónapokkal megkezdődött a találgatás arról, hogy Blair a valószínűsített újabb Labour-győzelem után mennyi idővel adja át a kormányrudat pénzügyminiszterének és legfőbb belső hatalmi riválisának, Gordon Brownnak. Blair e találgatásokhoz maga is jelentős mennyiségű muníciót szolgáltatott azzal, hogy néhány hónapja - a brit politikatörténetben példátlan módon - bejelentette: az egymás utáni harmadik választási csatába még ő vezeti a Munkáspártot, a negyedikbe azonban már nem. A kormányfő ennek ellenére azóta is kitart azon álláspontja mellett, hogy teljes harmadik mandátumát kitölti.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.