Mária
-6 °C
-2 °C

Zuhan Blair népszerűsége

2003.09.27. 13:43
A brit választók fele a miniszterelnök távozását akarja. A jól értesültek hatalmi vetélkedést látnak a háttérben.
A kormányzó brit Munkáspárt ugyan biztosan vezet az ellenzéki konzervatívok előtt, de a brit választók fele Tony Blair miniszterelnök távozását akarja - ez derült ki abból a friss közvélemény-kutatásból, amely szombaton jelent meg a Financial Timesban.

A MORI nemzetközi közvélemény-kutató cég által elvégzett felmérés szerint a megkérdezetteknek pontosan az 50 százaléka tartja úgy, hogy elérkezett az idő az utóbbi hónapok Irak körüli belpolitikai válságától meggyötört kormányfő lemondásának.

A kormányzó baloldal összességében továbbra is messze a legnépszerűbb politikai erő - a Munkáspárt az összes választó 40 százalékának támogatásával 9 ponttal jár a 31 százalékos konzervatívok előtt -, de a vezető londoni gazdasági-politikai napilapban közölt felmérésből kiderül az is, hogy Blair személye a párt támogatottságát is megterheli. Abban a MORI által felvázolt elméleti modellben, amelyben most nem Blair, hanem legvalószínűbb utódja és hatalmi vetélytársa, Gordon Brown pénzügyminiszter a miniszterelnök, a Labour jelenlegi 9 pontos előnye 15 pontosra növekedne.

Hatalmi harc

Rendre cáfolt, de magukat makacsul tartó londoni találgatások szerint Blair és Brown folyamatos hatalmi vetélkedést folytat a háttérben, és ennek jelei időnként a felszínre is kerülnek, főleg az euró nagy-britanniai meghonosításának ügyében. Blair a közös valuta erőteljes híve, a pénzügyminiszter azonban jóval óvatosabb a brit eurócsatlakozás ügyében, és nyáron - állítólag a miniszterelnökkel lezajlott súlyos összecsapások után - sikerült is megtorpedóznia az euróról megígért népszavazás belátható időn belüli kiírását, azzal, hogy a csatlakozáshoz megszabott gazdasági feltételrendszert nem teljesültnek nyilvánította.

A szombaton megjelent közvélemény-kutatási adatok szerint a választók 29 százaléka mondta magát elégedettnek Tony Blair általános politikusi teljesítményével. Az iraki háború befejezése után közvetlenül még 47 százaléknyian voltak elégedettek a miniszterelnök munkájával.

Most 64 százalék kifejezetten elégedetlen Blairrel; ez az arány a legmagasabb azóta, hogy 2000 novemberében, az üzemanyag-illeték drasztikus emelése nyomán kirobbant, az ország életét szinte teljesen megbénító fuvarossztrájkok idején 63 százalék mondta ugyanezt a kormányfőről.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!