Natália
-3 °C
8 °C

Ha hazudott, lemondott volna Blair

2003.08.28. 13:33
"Az ország hitelét" veszélyeztette a BBC ellentmondásos, a kormányt csalással vádló riportja - állította Tony Blair bizottsági meghallgatásán. A kormányfő nem árult el részleteket David Kelly megnevezésével kapcsolatban a fegyverszakértő halálának körülményeit vizsgáló testületnek.
Kizárólag a brit hírszerzéstől származó információkat használt fel a kormány az iraki tömegpusztító fegyverekről készült jelentésében - jelentette ki a David Kelly fegyverszakértő halálának körülményeit vizsgáló bizottság előtt Tony Blair. "Ha a kormány hazudott volna, le kellett volna mondanom" - tette hozzá.

Nem akartak igazolni semmit

Az ellentmondásos dossziét Blair szerint nem azért készítették, hogy meggyőzzék a közvéleményt - írja a BBC. A hírszerzési adatokat azért kellett nyilvánosságra hozni, mert a közvélemény adatokat várt - mondta. Ezt állítása szerint külön ki is emelte a dosszié óvatosan fogalmazó előszavában. "Nem a háborús konfliktus igazolására akartuk használni az iratot" - jelentette ki.

Blair nem tudott arról, hogy a hírszerzők elégedetlenek lettek volna a dosszié tartalmával.

Nem érdekli saját becsülete

A BBC ellentmondásos, a kormányt hazugsággal vádoló cikke ellen azért rohant ki olyan hevesen, mert az az "egész ország hitelét veszélyeztette". Személyes becsületét Blair ebből a szempontból mellékesnek tartja.

Elterelés

A kormányfő nem válaszolt érdemben a David Kelly nevének kiszivárogtatására vonatkozó kérdésekre. Csak annyit mondott, hogy végig egyeztettek vezető köztisztviselőkkel is. "Nem akarom másra terelni a felelősséget, csak annyit állítok, hogy ez az egész nem a politikusok fejéből pattant ki. Úgy jártunk el, ahogy az a nagykönyvben meg van írva".

Blair korábban tagadta, hogy köze lenne az öngyilkosságot elkövető tudós lebuktatásához. Az egyik felelősnek tartott Geoff Hoon védelmi miniszter szerdai tanúvallomása szerint azonban a miniszterelnöki hivatal tudta, sőt javasolta Kelly megnevezését.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!