Vilma
-8 °C
3 °C

A titkosszolgálatok rivalizálása vezetett szeptember 11-hez

2003.07.24. 19:47
Ha a titkosszolgálatok együttműködnek, megakadályozható lettek volna a szeptember 11-i terrortámadások - derült ki az Egyesült Államok törvényhozásának vizsgálatából. A csütörtökön nyilvánosságra hozott dokumentum több pontban is elmarasztalta a CIA-t és az FBI-t.
A CIA már két évvel a terrortámadások előtt tudta, hogy a később a Pentagonba vezetett repülőt irányító Halid al-Midhar és Navak al-Hamzi terroristákkal tart kapcsolatot. Az FBI ráadásul be is épült abba a sejtbe, amivel a két férfi kapcsolatban állt. A titkosszolgálat és a szövetségi nyomozók azonban nem informálták egymást - állapította meg a titkosszolgálatok szeptember 11-i terrortámadások előtti tevékenységét vizsgáló amerikai parlamenti bizottság.

Tudták, de hagyták

Bár a két legfőbb terrorelhárító hatóság már hónapokkal a terrortámadások előtt tudta, hogy az al-Kaida nagyszabású akcióra készül, a jelentés megállapításai szerint gyakorlatilag semmit nem tett ennek elhárítására. Egyik szervezet sem tett megfelelő erőfeszítést annak érdekében, hogy az otthoni és külföldi informátoroktól elegendő információkat gyűjtsön - áll a jelentésben.

A vizsgálat ugyanakkor azt is megállapította, hogy közvetlen bizonyíték nem állt rendelkezésre a terrortámadásoktól. A megszerzett és a megszerezhető információk rendszerezése és a hatóságok közötti kommunikáció azonban szinte bizonyosan megakadályozhatta volna a támadásokat.

Elhallgatják Szaúd-Arábia szerepét

Washingtoni értesülések szerint a jelentés közzététele előtt heves viták voltak a kormányzat, illetve a bizottság között. A Bush-kormány illetékeseinek sikerült elérniük, hogy a külföldi kormányokkal, mindenekelőtt Szaúd-Arábiával való együttműködéssel kapcsolatos részek végül nem kerültek nyilvánosságra. Rijád szerepe továbbra is titokzatos, a bizottság - mint kiszivárgott - hajlott arra a következtetésre, hogy Szaúd-Arábia támogatta a terroristákat.

Az FBI és a CIA szerint a kongresszusi jelentés "semmi újat nem tartalmaz". A kritizált kommunikációs hiányosságokat orvosolták, például közös egységet állítottak fel a fenyegetések értékelésére - védekezett a két megtámadott szervezet.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!