Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Blix: Nincs jele az iraki leszerelésnek

2003.02.27. 13:35
Bár Irak Hans Blix szerint sem kötelezte el magát tiltott fegyverei leszerelése mellett, az ENSZ főellenőre kitart az ellenőrzések folytatása mellett. A Biztonsági Tanács csütörtökön folytatja a háborúpárti amerikai-brit határozattervezet és az ellenőrzések folytatásáról szóló francia-orosz-német memorandum vitáját.
Irak továbbra sem kötelezte el magát tömegpusztító fegyvereinek leszerelése mellett - jelentette ki csütörtökön Hans Blix. Az ENSZ fő fegyverzetellenőre ennek ellenére kiállt az ellenőrzések folytatása mellett - írja az AP. A Biztonsági Tanács csütörtökön vitatja meg az amerikai-brit határozati javaslatot, illetve a francia-orosz-német memorandumot, mely az ellenőrzések további folytatását javasolja.

Nem döntöttek a rakétákról

Irak nem döntött például az ENSZ határozatait bizonyítottan megsértő al-Szamud rakéták leszereléséről. A rakéták negyven kilométerrel haladják meg az ENSZ határozataiban megengedett 150 kilométeres hatótávolságot - mondta el az Indexnek Szentesi György, a Stratégiai és Védelmi Kutatóintézet haditechnikai szakértője.

Az ENSZ fegyverzetellenőrei amerikai műholdfelvételek alapján számolták ki a rakéták hatótávolságát. Ez ugyanis a ballisztika törvényszerűségei szerint pontosan kiszámítható - mondta a szakértő. Szentesi szerint "nehezen elképzelhető", hogy az irakiak a tervezett robbanófejhez hasonló méretű töltet nélkül tesztelték volna a rakétát, hiszen annak működése egyébként tesztpadon is vizsgálható.

Nem feltétlenül jogosít fel háborúra

Az al-Szamud támadórakéta, vegyi és biológiai töltetet is szállíthat, atomtöltetet azonban - tekintettel 250-300 kilogrammos becsült robbanófejére - a szakértő szerint nem szállíthat. Irak döntése - leszereli, vagy megtartja rakétáit - nagyban befolyásolhatja a jelenleg erősen megosztott Biztonsági Tanács véleményét, bár jogi szakértők szerint a rakéták megsemmisítésének megtagadása nem vonz automatikus következtetéseket.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia továbbra is kitart álláspontja mellett, hogy a jelenleg érvényben lévő 1441-es határozat a leszerelés megtagadása esetén "komoly következményeket" azaz katonai támadást helyez kilátásba. Ezzel szemben Franciaország, Oroszország és Németország szerint a háborúról feltétlenül új határozatot kell hozni, ennek azonban még nem jött el az ideje.

Ezt célozza a három ország memoranduma is - mely formailag nem számít határozatnak, a hármak el kívánták kerülni az "ellen-határozati javaslat" gerjesztette diplomáciai bonyodalmakat. Javaslatuk szerint az ellenőrzések még legalább négy hónapig folytatódnának.

Halogatná a döntést

A BT megosztottságán Kanada próbált enyhíteni, javaslatuk az amerikai és a francia javaslat kompromisszumos vegyítése lenne - ezt azonban az Egyesült Államok határozottan elutasítja - írja az AP. "Ez csak egy mindenképpen meghozandó döntés halogatása lenne" - jelentette ki Richard Boucher amerikai külügyi szóvivő.

Kevés esélye van az amerikai javaslatnak

Az amerikaiak határozottsága ellenére javaslatuk valószínűleg annak ellenére sem kapja meg a BT támogatását, hogy a háborúpártiakhoz csatlakozott a katonai akciót eddig keményen bíráló Mexikó is. A javaslat elfogadásához az Egyesült Államoknak kilenc támogató szavazatot kellene szereznie úgy, hogy mindemellett elkerülje Franciaország, Oroszország és Kína vétóját. Az amerikai-brit javaslatot jelenleg a két ország mellett Spanyolország, Bulgária és az újonnan csatlakozó Mexikó támogatja.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.