Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Kihűlt bin Laden nyoma

2005.03.15. 11:11
Pervez Musarraf szerint nyolc-tíz hónappal ezelőtt már szorult a hurok bin Laden körül, de a terrorvezérnek mégis sikerült kimenekülnie belőle. A felkutatásra kivezényelt pakisztáni haderő volt főparancsnoka szerint azonban sosem jártak bin Laden közelében.
Pakisztán mára elvesztette Oszama bin Ladennek, az al-Kaida terrorhálózat vezetőjének nyomát, jóllehet tavaly nem járt messze elfogásától - mondta kedden a pakisztáni elnök.

Majdnem elkapták

Pervez Musarraf a BBC rádiónak adott interjúban azt mondta: hazája biztonsági szolgálatainak nyolc-tíz hónappal ezelőtt voltak a legjobb esélyei arra, hogy kézre kerítsék a 2001. szeptember 11-ei merényletek felelősének tartott terrorvezért. Megfogalmazása szerint "a háló akkoriban bezárult" a pakisztáni-afgán határ mentén, bin Ladennek azonban mégis sikerült kimenekülnie belőle.

Musarraf szerint a pakisztáni hatóságok akkoriban "nagyjából tudták", merre kell keresni az al-Kaida vezetőjét, akinek hollétét a határ menti törzsi területeken sejtették, utána azonban "kihűlt a nyom ... a hírszerzés már csak egy ilyen játék".

Máshogy látta

Londonban sugárzott keddi nyilatkozatában Musarraf gyakorlatilag ellentmondott a bin Laden felkutatására kivezényelt pakisztáni haderő volt főparancsnokának, aki nemrég egy vezető brit lapnak azt mondta: azon két és fél év alatt, amíg ő irányította a hadműveleteket, egyszer sem kapott olyan jelzést, hogy Oszama bin Laden a határ pakisztáni oldalán tartózkodna.

Ali Mohammad Aurakzai altábornagy, aki 2001-től tavalyi nyugállományba vonulásáig irányította a térségbe vezényelt pakisztáni erőket, a The Sunday Timesnak január végén kijelentette: az a gyakran elhangzó amerikai állítás, hogy bin Laden a pakisztáni törzsi területeken rejtőzik, és a törzsek segítik, sőt a pakisztáni katonai hírszerzés egyes tisztjei tájékoztatják őt a hadműveletekről, nem más, mint "információhiányon alapuló találgatás".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.