Miklós
-7 °C
4 °C

Nehéz helyzetbe kerültek a NASA beszállítói

2003.02.03. 11:49
A Boeing, a Lockheed, illetve közös vállalatuk a United Space Alliance komoly bevételi forrástól esik el az űrsiklóprogram leállításával. A Boeing a szeptember 11-i terrortámadások óta már harmincezer alkalmazottat volt kénytelen elküldeni.
A Columbia katasztrófája után a Boeing közölte, hogy mindent megtesz, hogy segítse a baleset okainak kiderítését. Az űrrepülőt a Rockwell International építette, de a cég űrüzletágát a Boeing 1996-ban átvette.

A vállalat évi kétmilliárd dollár bevételre tett szert az űrsiklóprogramból, ez a cég teljes forgalmának négy százaléka. Az utóbbi időben csökkent a kereslet a Boeing utasszállítói iránt, és szeptember 11. óta harmincezer munkahely szűnt meg a cégnél.

Nem számítanak javulásra

A Boeing nyeresége 2001-ben 2,8 milliárd, 2002-ben 2,3 milliárd dollár, forgalma 58,2, illetve 54,1 milliárd dollár volt. Múlt héten, a tavalyi eredmény ismertetésekor a vállalat közölte, hogy a szektor válsága tartósnak tűnik, és a következő években nem számítanak az eredmények javulására.

A Lockheed is sokat veszthet

A United Space Alliance feladata az űrhajósok és irányítók képzése, a szoftverek megírása, és az űrrepülők átvizsgálása. A cég több ezer alkatrészt javít vagy gyárt le, ha az eredeti alkatrészek már nem beszerezhetők. A United Space Alliance hat évre kilencmilliárd dollárt kap a NASA-tól, a szerződést éppen pénteken hosszabbították meg.

A Lockheed gyártja többek között a külső üzemanyagtartályt, és ez a cég elemzi és tárolja a repülési adatokat. A Lockheed éves bevétele 26,2 milliárd dollár, az űrsiklóprogram ebből hétszázmilliót ad évente. Az évi 2,14 milliárdos forgalmú Alliant Techsystems, amely a gyorsító rakétákat gyártja, 380 milliót kap a programban. A NASA partnerei a egyelőre folytatják a megmaradt három űrrepülő felkészítését.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!