Irén, Írisz
6 °C
15 °C

II. János Pált idő előtt avatják boldoggá

2005.05.13. 11:47
Megkezdődött az áprilisban elhunyt II. János Pál pápa boldoggá avatási eljárása. Joseph Ratzinger bejelentésével felülbírálta a katolikus egyház szokásos rendtartását, amely szerint öt évet kell várni a szentté avatandó személy halála után.

A Vatikán megkezdi az április 2-án elhunyt II. János Pál pápa boldoggá avatásának procedúráját, jelentette be pénteken XVI. Benedek pápa.

"Kezdetét vette II. János Pál boldoggá avatásának ügye" - fogalmazott Joseph Ratzinger a római klérus tagjaival tartott találkozón a lateráni Szent János-bazilikában, Rómában.

A bajor pápa a találkozó résztvevői előtt kijelentette, hogy felfüggeszti azokat a szabályokat, amelyek szerint a boldogjelölt halála után legalább öt évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a szentté avatási folyamat megkezdődhessen.

II. János Pál meggyógyított egy agydaganatos beteget

Dario Castillón Hoyos kolumbiai bíboros, az egyházi kongregáció prefektusa csütörtökön azt mondta, hogy a boldoggá avatási eljárás kezdetének egybe kell esnie II. János Pál pápa születésének 85. évfordulójával. A pápa 1920. május 15-én született. Az eljárás anyagának tartalmaznia kell azokat a bizonyított csodákat, amelyeket az elhunyt halála előtt vagy után tett.

Stanislaw Dziwisz lengyel bíboros, II. János Pál titkára és legfőbb bizalmasa szerint már Wojtyla életében történt egy csoda: 2002-ben egy agydaganatban szenvedő amerikai csodás módon meggyógyult, miután a pápa személyesen megáldoztatta.

Legalább két csoda

Korábban a Corriere della Sera értesülése alapján beszámoltunk arról, akár már októberben szentté avathatják II. János Pált. Emlékezetes, az előző pápa temetési szertartásán a tömeg hangos "Azonnal szentté! Azonnal szentté!" skandálással követelte ezt. A gyorsított szentté avatásra utal az is, hogy Karol Wojtyla halála után Angelo Soldano bíboros, a Vatikán miniszterelnöke a szenteknek kijáró nagy jelzővel illette őt.

A katolikus egyház szokásos rendtartása szerint a szentté avatás első lépcsőjét jelentő beatifikáció (boldoggá avatás) előtt is legalább öt évnek kell eltelnie a felavatandó halála után. A szentté avatás feltétele még, hogy a jelölt halála után legalább két csodát is véghez vigyen.

A pápa felülírhatja a szabályokat

Az ügyben döntő bíborosi testület korántsem képviselt egységes álláspontot a kérdésben, de az új pápának joga van rendkívüli eljárást kezdeményezni és lefolytatni.

Életében II. János Pál is kivételt tett a szentté avatás merev szabályai alól, kalkuttai Teréz anyát jóval az öt éves várakozási idő letelte előtt avatta boldoggá, majd szentté.

Amerikai érsek a hittani kongregáció élén
William Levada San Francisco-i érseket nevezte ki XVI. Benedek pápa a római katolikus egyház hittani kongregációjának élére, arra a posztra, amelyet ő 23 éven át töltött be, mielőtt idén áprilisban pápává választották.

Mivel a hittani kongregációt hagyományosan bíboros vezeti, William Levadát a pápa minden bizonnyal az első adandó alkalommal bíborosi rangra fogja emelni.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.