Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Az excár nyerte a bolgár választásokat

2001.06.18. 08:40
II. Simeon volt cár pártja fölényesen nyerte a bulgáriai parlamenti választásokat. A bolgár Választási Bizottság hétfő hajnalban kiadott közleménye szerint a leadott szavazatok 99 százalékának összesítése után II. Simeon a szavazatok 45 százalékát mondhatja magáénak. A volt cár választási szövetsége több szavazatot kapott, mint az utána következő két párt együtt. Simeon mindössze két hónappal ezelőtt alapított saját pártot. Egyelőre nem tudni, hogy milyen szerepet vállal majd a volt cár, aki már azt is kijelentette, hogy támogatná a monarchia restaurációját.
A leadott szavazatok 99 százalékának összesítése után II. Simeon volt bolgár cár Nemzeti Mozgalma a szavazatok 45 százalékát mondhatja magáénak, így fölényes győzelmet aratott a vasárnapi bulgáriai parlamenti választásokon.

II. Simeon
A Központi Választási Bizottság hétfőn kiadott jelentése szerint a volt cár választási szövetsége több szavazatot kapott, mint az utána következő két párt együtt: az Ivan Kosztov leköszönő kormányfő vezette jobbközép Demokratikus Erők Szövetsége (DESZ) a voksok 18,26 százalékát, a Bolgár Szocialista Párt (BSZP) 17,36 százalékát, a török kisebbség Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért elnevezésű mozgalma pedig 6,73 százalékát kapta. A választáson a részvétel 66,7 százalékos volt.

II. Simeon környezetéből és Kosztovhoz közeli forrásokból egyaránt a volt cár pártjának és a leköszönő jobboldali kormánypártnak a lehetséges koalíciójára utaló hírek érkeztek - idézi az MTI az AFP-t. II. Simeon is arról beszélt vasárnap esti sajtóértekezletén, hogy hajlandó koalícióra lépni minden olyan erővel, amely egyetért az ő Nemzeti Mozgalmával a NATO-tagság, a korrupció elleni harc és a gazdasági növekedés kérdéseiben.

Simeon új a bolgár politikában

A cár mindössze kilencéves volt, amikor a kommunista hatalomátvétel után trónját maga mögött hagyva menekülni kellett Bulgáriából. A Madridban sikeres üzletemberként tevékenykedő Simeon idén tért vissza hazájába, és egyből politizálni is kezdett. Az alkotmánybíróság ugyan megtiltotta neki, hogy megpályázza a köztársasági elnökséget, a cár áprilisban politikai pártot alapított II. Simeon Nemzeti Mozgalma néven.

A párt részben a jelenlegi középjobb koalícióból kivált politikusokból áll, Simeon pedig nemcsak királyi személyével, de 800 napon belüli életszínvonal-emelkedésre tett ígéretével is sikeresen felkeltette a választók érdeklődését. Kritikusai szerint azonban a volt cár egyszerű populista, és üres ígéretekkel operál. A párt egyébként úgy indult a választásokon, hogy Simeon, némi homályban hagyva saját szerepét, még csak nem is volt jelölt. Még nem tudni, hogy pontosan mit fog csinálni az új kormányban, és a cár már azt is többször kijelentette, hogy jobban ínyére volna az alkotmányos monarchia, mint a köztársaság. Hangoztatta azonban, hogy célja nem a trón visszaszerzése, hanem a gazdaság fellendítése.

A gazdasági stabilizáció elkedvetlenítette a lakosságot

Bulgáriában legutóbb 1997-ben tartottak (előrehozott) parlamenti választást, amelyen a Demokratikus Erők Szövetsége abszolút többséget szerzett. Az ennek nyomán megalakult Kosztov-kormány volt az első kabinet, amely 1990 óta teljes hivatali idejét kitöltötte. Bár a Kosztov-kormány stabilizálta a gazdaságot, leszorította az inflációt, és meghívást kapott az Európai Uniótól a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, a lakosság vajmi keveset érzékelt ezekből az eredményekből: a munkanélküliségi ráta meg mindig 18 százalékos, és az egy főre jutó éves jövedelem mindössze 1500 dollárt tesz ki.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.