Mária
-6 °C
-2 °C

Brazília is uránt dúsít

2006.05.07. 18:58
Brazília rendelkezik a világ harmadik legnagyobb urántartalékával és mostantól képes annak dúsítására is.
Brazília felavatta a hét végén első urándúsító létesítményét.

A Rio de Janeiro állam Resende városában felépült létesítmény "csak polgári, békés célokat szolgál, fűtőelemeket állít majd elő az ország két atomerőműve számára" - idézték vasárnap a brazil tömegtájékoztató eszközök Sérgio Rezende tudomány- és technológiaügyi minisztert. "Brazília eddig Európából importálta a fűtőelemeket. A hazai előállítással évente 24 millió realt (mintegy 10 millió eurót) takarít meg" - jelentette ki a miniszter.

A klub tagja

Latin-Amerika legnagyobb országa belépett ezzel azon államok "elit klubjába", amelyek ipari méretekben képesek uránt dúsítani. Jelenleg Brazíliával együtt tíz ország tartozik ebbe a körbe.

Megfigyelők szerint a brazil nukleáris program nagymértékben hasonlít Iránéra. Noha a latin-amerikai országnak is adódtak vitái urándúsítási tervei miatt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ), a brazil atomprogram - az iránitól eltérően - alig keltett figyelmet a nemzetközi politikában és a médiában, pedig Brazília rendelkezik a világ harmadik legnagyobb urántartalékával.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.