Miklós
-7 °C
2 °C

Terror-, vegyi- és biológiai veszélyre figyelmeztet a brit külügyminisztérium

2003.03.19. 23:54
Kapcsolódó cikkek (1)
Terror- és katonai támadás veszélyére figyelmeztette állampolgárait Nagy-Britannia külügyminisztériuma. A brit diplomácia központja különösen a Jordániában tartózkodó britekért aggódik.
Egy Irak elleni katonai akció közvetlenül a beindulás előtt áll - jelezte a brit külügyminisztérium szerda esti közleményében, sürgetve a brit állampolgárokat, hogy hagyják el Jordániát, és ne utazzanak oda. A tárca rámutatott a britek biztonságát az Irakkal szomszédos országokban fenyegető veszélyre, és azt tanácsolta nekik, hogy addig távozzanak, amíg a repülőterek nyitva vannak. Fennáll a veszélye annak is, hogy Irak vegyi és biológiai fegyvereket vet be az ellenségeskedések beindulása esetén, és Jordániát csapás érheti - fűzte hozzá a Foreign Office az AFP szerint.

A brit külügyminisztérium az egész világra érvényes terrorfigyelmeztetést adott ki szerdán késő este a küszöbön álló iraki háború miatt. A Foreign Office közleménye szerint különösen megnövekszik a "válogatás nélküli célpontok elleni" terrortámadások veszélye a nagy nyilvánosság által látogatott helyeken, köztük a turistaközpontokban az Irak elleni katonai akció idején.

A minisztérium éberségre szólította fel az utazókat, és arra, hogy kísérjék figyelemmel a tárca által az egyes országokra érvényben tartott külön ajánlásokat. A brit külügyminisztérium az utóbbi napokban nyomatékosan felszólította a közel-keleti országokban, köztük az Izraelben, Kuvaitban, Jemenben, Szaúd-Arábiában, valamint a Törökország délkeleti részén tartózkodó briteket a hazatérésre az éleződő iraki helyzet miatt.

Az Izraelre és a Kuvaitra kiadott figyelmeztetés szerint nem lehet kizárni, hogy fegyveres konfliktus esetén Irak e két országra vegyi vagy biológiai fegyverekkel mér csapást. A British Airways légitársaság bejelentette, hogy a héten meghatározatlan időre felfüggeszti járatait Izraelbe és Kuvaitba.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.