Auguszta
4 °C
22 °C

Visszavonulnak a britek Irakból

2003.04.11. 15:16
Kapcsolódó cikkek (1)
Megkezdődött a Perzsa-öbölbe kiküldött brit expedíciós hadsereg létszámának csökkentése - erősítette meg pénteken a brit kormány a sajtó aznapi hírét.
Adam Ingram hadseregügyi államminiszter londoni sajtótájékoztatóján elmondta: a brit kormány most már "a konfliktus utáni időszakra szóló stratégia életbe léptetésének korai szakaszában" jár. Ezért nincs értelme olyan egységeket a térségben tartani, amelyekre már nincs szükség. Ingram közölte, hogy egyes alakulatok már hazatértek, mások hamarosan követik őket.

A kormánytisztviselő szerint London folyamatosan értékeli a hadműveleti helyzet által megkövetelt jelenlétet. Hozzátette ugyanakkor, hogy nincs szó teljes körű leépítésről. A The Times pénteken már részleteket is közölt a Perzsa-öbölbe küldött 45 ezres brit katonai kontingens csökkentéséről. A lap értesülése szerint a szövetségesek légi fölénye lehetővé teszi, hogy négy Tornado F3-as harci repülőgépet kivonjanak a hadszíntérről. A "viszonylag csekély" brit veszteségek láttán az egyik brit tábori kórház 550 fős személyzetét már hazaszállították; két ilyen brit kórházi egység még a térségben van.

Hazaindul a Navy is

A királyi haditengerészet is csökkentette a helyszínre vezényelt erőit: a Marlborough fregatt és a Liverpool romboló már távozott, és jóllehet a brit expedíciós flotta zászlóshajója, az Ark Royal repülőgép-hordozó még az öbölben van, hamarosan ezt is kivonhatják - idézte katonai forrásait a vezető brit napilap.

A Royal Navy a 1982-es falklandi háború óta a legnagyobb összevonást hajtotta végre a Perzsa-öbölben; a kiküldött flottában 17 egység - benne két repülőgép-hordozó és két nukleáris meghajtású tengeralattjáró - van.

A lapnak nyilatkozó katonai illetékesek szerint ugyanakkor még nincsenek tervek a brit szárazföldi kontingens fő erejét adó három alakulat, a 3. kommandós dandár, a Bászra ostromában főszerepet játszó 7. páncélos dandár - a hírhedt Sivatagi Patkányok -, valamint a 16. légi szállítású dandár bármelyikének visszavonásáról.

Sok sötét zug

Vannak olyan egységek, amelyek most mennek a térségbe. Pénteken a sandhursti Királyi Katonai Akadémián 202 új hadnagyot avattak Tony Blair brit kormányfő jelenlétében; sokan közülük a ceremóniáról egyenesen az öböl térségébe indulnak. Ingram hadseregügyi államminiszter a sajtótájékoztatón kijelentette: az iraki háború csak "a bevezető szakasza" volt a fő cél elérésének, amely nem más, mint az iraki tömegpusztító fegyverek leszerelése. Ingram szerint ez jelentos időt vehet még igénybe, mert "Irak hatalmas ország, sok sötét zuggal".

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.