Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Blair történelmi győzelme

2001.06.08. 07:10
A választókörzetek többségének eredményei azt mutatják, hogy elsöprő többséget aratott a Munkáspárt a csütörtökön megrendezett brit választásokon. A Tony Blair vezette munkáspártiak az eddig összesített 625 körzet közül 411-ben arattak győzelmet, eredményük tehát meghaladhatja a BBC előrejelzését, amely 414 helyet jósolt nekik. Az újraválasztott kormányfő még pénteken megjelenik a Buckingham Palotában. A konzervatív vereség nyomán lemondott a pártvezér, William Hague.
A péntek reggeli adatok szerint az összesített 625 választókörzet közül a Munkáspárt 411-ben aratott győzelmet, a konzervatívok 159, míg a liberális demokraták 46 helyet szereztek a londoni törvényhozásban.

A Munkáspárt ezzel történelmi győzelmet aratott, hiszen először adatott meg a lehetőség számára, hogy két teljes választási cikluson keresztül kormányozza Nagy-Britanniát. "A mai nap a történelmi pillanat a Labour számára. Nincs nagyobb öröm számomra, mint hogy miniszterelnökként szolgáljam a briteket" - hangoztatta Tony Blair, miután péntek hajnalban visszatért pártja választási központjába.

William Hague lemondott pártelnöki posztjáról

A William Hague vezette konzervatívok elismerték választási vereségüket. A toryk egymást követő második vereségükkel a brit sajtó szerint nagy válságba kerültek. Hague, aki telefonon gratulált az újraválasztott Blairnek, mélyen kiábrándítónak nevezte pártja választási eredményét. Ám, mint mondta, tiszteletben kell tartaniuk a szavazók ítéletét, és hallgatni kell véleményükre.

Hague a vereség nyomán lemondott. "Négy évig vezettem a pártot, és ezt mindig nagy kitüntetésnek tekintettem. Ugyanakkor nagyon fontos a vezetőknek, hogy meghallgassanak másokat, és a pártoknak, hogy változzanak" - indokolta döntését. A pártvezér már a választások előtti napokban azt ígérte, hogy "személyesen vállalja a felelőséget" a szavazás kimeneteléért.

Drámaian alacsony részvétel

A részvétel történelmi mélységbe süllyedt: a csütörtöki 58 százalékhoz hasonlóan kevesen utoljára 1918-ban, az I. világháború után vettek részt a britek a parlamenti választásokon. Már az 1997-es részvételi adat is kedvezőtlen volt, az ugyanis a második világégés utáni legalacsonyabb volt.

Érdekesség, hogy a két héttel ezelőtti zavargások helyszínén, Oldham két körzetében összesen tizenegyezer szavazatot szerzett a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt.

Zavargások Észak-Írországban

Nem telt el erőszak nélkül a voksolás Észak-Írországban. A tartományi rendőrség, a RUC két tagja sérült meg a Londonderry közeli Draperstown egyik szavazóhelyiségnél történt fegyveres támadásban, a szavazás esti befejezésekor. A döntően katolikusok lakta település szavazóhelyiségének zárásakor egy személygépkocsiból ismeretlen, feltehetően IRA-szakadár fegyveres szállt ki, és lövéseket adott le az épületből távozókra.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.