Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Perli a cseh államot Hitler merénylőjének örököse

2004.04.26. 12:58
Örökségét perli a cseh államtól Monika Oppenheim, az Adolf Hitler elleni merényletkísérlet miatt kivégzett német diplomata, Eduard Brücklmeier lánya. A vagyon négyötödét a Benes-dekrétumok alapján foglalták le, így az nem perelhető vissza. A fennmaradó egyötöd sorsát bonyolítja, hogy a vagyont a náci hatóságok kobozták el Brücklmeier kivégzése után.
Visszaköveteli édesapja vagyonát a cseh államtól a náci Németország egyik londoni diplomatájának lánya. A 64 éves, Londonban élő Monika Oppenheim apja, Eduard Brücklmeier 1944-ben részt vett a Hitler elleni sikertelen merényletben, ami miatt a náci hatóságok kivégezték.

A nácik kobozták el

Brücklmeier a II. világháború idején az Óvárosi tér egyik házát birtokolta. A Hitler elleni merénylet után a vagyont még a náci Németország kobozta el a családtól, Csehszlovákia felszabadulása után négyötödét a Benes-dekrétumok alapján államosították, a fennmaradó egyötöd a tulajdonos Németországról szállt át Csehszlovákiára.

A cseh törvények szerint a Benes-dekrétumok alapján elkobzott vagyont nem lehet visszakövetelni, Oppenheim is csak a fennmaradó egyötödre adott be keresetet. Jogi szakértők szerint azonban még ez esetben sem garantált a siker, tekintve, hogy a házat még a náci hatóságok kobozták el a családtól.

Németország beperlését ajánlják

A cseh jogászok szerint a követeléssel a német államhoz kellene fordulni, jogi szempontból a mai cseh állam a sajtó szerint állítólag nem tud mit kezdeni a követeléssel. A lapvélemények szerint Oppenheimnek már 1945-ben be kellett volna adnia a kérelmet, és akkor, bizonyíthatóan náciellenes család tagjaként még esélye is lett volna a rendezésre. Oppenheim 1945-ben öt éves volt.

Oppenheim egyébként 1998-ban már bíróság elé vitte keresetét, a prágai kerületi bíróság elutasító döntését a cseh legfelsőbb bíróság a fellebbezés után megsemmisítette, és perújrafelvételt írt elő. Oppenheim egyébként nem a cseh kárpótlási törvények, hanem a polgári törvénykönyv alapján perli az államot. Hasonló alapon Frantisek Oldrich Kinsky cseh arisztokrata visszakapta családi vagyona egy részét.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.