Irén, Írisz
6 °C
15 °C

A harmadik világnak adnák a feleslegessé vált marhákat

2001.02.16. 23:33
Azok az Uniós tagországok, amelyek mindenütt el tudják végezni a marhakór kiszűréséhez szükséges vizsgálatokat eldönthetik, hogy az eddigi elképzelések alapján megsemmisítik, vagy tárolják, esetleg segélyként a harmadik világba küldik a felesleges marhahúst. A javaslatot most tárgyalja az illetékes igazgatási szakbizottság, döntés március 2-án várható - tájékoztatott az MTI.
Az Unióban január 1-jén életbe lépett döntések értelmében nem kerülhet forgalomba olyan 30 hónaposnál idősebb szarvasmarha, amelyen nem végeztek BSE-tesztet. Ezeknek az állatoknak a húsát meg kell semmisíteni.

Franz Fischler agrárbiztos a héten a BSE terjedésének megfékezését célzó hétpontos intézkedési tervet nyujtott be megtárgyalásra az Európa Parlamentben. A tenyésztőknek meghatározott összeg semmiképpen sem változna (70 százalékát az unió, 30 százalékát a tagországok fizetnék), bármilyen módszert is tart az adott ország megoldásnak. Azok az államok, amelyek teljes körű vizsgálatokat tudnak végezni (mint például Németország és Ausztria), saját költségére tárolhatja is a marhahúst, de annak későbbi értékesítése esetén az Uniós segélyt vissza kell fizetnie.

A harmadik világnak jó lesz

Ma már alternatívaként merül fel, hogy az Uniós országok az élelmezési nehézségekkel küszködő harmadik világbeli területeknek, kétoldalú segélyprogramok keretében juttatnák el felesleges készleteik egy hányadát. A bizottság viszont nem akarja, hogy az Európában feleslegessé vált marhahússal elárasszák a harmadik világot, és tönkretegyék az ottani piacot.

Ennek az elképzelésnek éppen az lehet a hátulütője, hogy az olcsó marhahús kiszoríthatja az ottani piacról a helyi termelőket, ami az egyébként sem jó állapotban lévő gazdaságok helyzetén sokat ronthat. Megközelítőleg kijelenthető: amit az Uniós tagállamok megspórolnának itt, azt a helyi termelők elveszítik, és persze nem ugyanúgy érinti Zambiát tízezer euró kiesése, mint mondjuk Franciaországot.

A bizottság deklarálta: az eddig érvényben lévő ,,megoldás", csak egy lehetséges alternatíva realizálódása. Minden más elképzelést is megtárgyalnak. Ennek keretén belül merült fel az a lehetőség is, hogy Észak-Koreába kétszázezer tonna húst szállítanának - a felhalmozódott készletekből - igencsak jutányos áron.

Plusz egymilliárd a BSE ellen

A bizottság a múlt hónap végén 971 millió euróval növelte a BSE elleni harcra szánt idei összegeket. Ebből 700 milliót szánnak a megsemmisítési céllal történő felvásárlások támogatására. Szakemberek 2001-re további tíz százalékos eséssel számolnak a marhahús piacán, ami megközelítőleg 900 ezer tonna hús felhalmozódását vetíti előre.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.