Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

George W. Bush

2004.09.28. 13:26
George W. Bush 1946 július 6-án született a connecticuti New Havenben. 1968-ban végzett a Yale-en, majd F-102-esen vadászpilótaként szolgált a texasi nemzeti gárdában. 1975-ben közgazdász-diplomát szerez a Harvardon, majd az olajiparban helyezkedett el.

Hat évi texasi kormányzóskodás után alig néhány szavazattal nyerte 2000-es elnökválasztást. George W. Bush-t, 2001. január 20-án iktatták be, mint az Amerikai Egyesült Államok 43. elnökét.

Felesége Laura Welch Bush egykori tanár és könyvtáros. Gyermekeik, Barbara és Jenna ikrek. A Bush család tagjai továbbá Spot kutya, illetve India, a macska.


Bush elnökségét alapjaiban határozta meg az Egyesült Államok elleni, 2001- szeptember 11-i terrortámadás-sorozat. A World Trade Center lerombolása után Amerika hadba lépett, és azóta is több fronton vívja terror elleni háborúját.

Forró harcok, hideg béke

A nemzet biztonsága érdekében hozott lépésekkel Bush minden eddiginél jobban megosztotta az amerikai közvéleményt, egyben a világot is. Az Egyesült Államok öntörvényű háborúival hagyományos szövetségesei egy részét is eltávolította. A legnagyobb veszteség nem a mindig is különutasnak számító Franciaország elvesztése, hanem a korábban az egyik legstabilabb szövetségesnek számító Németországgal való kváziszakítás volt.

Az iraki háborút a tömegpusztító fegyverek híján okafogyotnak tartó egykori szövetségesekkel szemben Bush újakat keresett, igazán erős partnerre azonban csak Nagy-Britanniában és Lengyelországban talált. (Ez utóbbi állam az egyetlen Európában, melynek polgárai Bush győzelméért szorítanak az elnökválasztáson).

A szövetségesek elvesztése és a hazai árokásás ellenére az amerikaiak többsége sikeresnek ítéli Bush terrorellenes politikáját. A nagy hadakozásban azonban kevéssé tudott koncentrálni a gazdaság helyzetére. Elnöksége alatt az ország rövid időre recesszióba csúszott, és jelentősen lelassult az új munkahelyek teremtése is.

Rossz gazda

A demokraták egyik kedvenc érve szerint a nagy gazdasági világválság óta Bush az első elnök, aki több munkanélkülit hagy maga után, mint amennyivel elnökségét kezdte. Gazdasági programját még saját pártjának libertárius szárnya is kritizálja, mivel Bush, szemben a hagyományos republikánus alapelvekkel, erős állami programokat hirdetett. Jellemző, hogy a hagyományos republikánus modellel szemben elnöksége alatt jelentősen nőtt a költségvetés hiánya.

A jobboldalnak nem tetsző túlköltekezést adókedvezményekkel próbálja ellensúlyozni, ezzel azonban még tovább növelheti a hiányt.

Nem véletlen, hogy elnökválasztási kampányában kerülte a gazdasági témákat, reklámhadjáratában egy háborúban álló ország parancsnokának imázsát építette ki. Tematizálása sikeres volt, az amerikaiak egyértelműen jobb hadvezérnek tartották Kerrynél.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.