Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Menekülő lakosokra lőnek Bászra védői

2003.03.28. 20:16
A britek továbbra is minden nap tűzharcot vívnak. A dél-iraki város szomjas, elkeseredett, és menekülő lakóira állítólag sajátjaik nyitottak tüzat péntek délelőtt.
Folytatódtak a brit erők és az iraki milícia egységei közötti összecsapások pénteken a dél-iraki Bászrában, ahol nyolc iraki polgári lakos sebesült meg, amikor megpróbálták elhagyni a várost. Az iraki milicisták a város bejáratánál fekvő zubeiri hídról aknavetőkkel lőtték a Satt-el-Arab túlpartján kiépített brit állásokat. A brit erők azonnal viszonozták a tüzet - jelentette az AFP.

Tüzet nyitottak a menekülőkre

"Minden egyes nap tűzpárbajt vívunk" - mondta Robert Stanford százados, a Sivatagi Patkányok néven ismert 7. brit páncélos dandárból. Ezer polgári lakos várakozik arra, hogy a harcok elől átkelhessen a hídon - tette hozzá.

"Két-háromszáz civil megkezdte az áthaladást, a milicisták azonban aknavetőkkel és kézifegyverekkel tüzet nyitottak a hídra merészkedőkre. A sebesültek közül egy súlyos állapotban lévő fiatal nő brit tábori kórházba került" - fejtette ki Stanford százados.

Reménytelenség és félelem

Közölte, hogy emberei a híd másik oldaláról akkor nem viszonozták a tüzet, mert a helyzet túlságosan veszélyes volt a civilekre nézve, könnyen kereszttűzbe kerülhettek volna a két ellenséges tábor között. A menekülő bászrai lakosok pénteken elmondták, hogy reménytelennek látták helyzetüket, a városban nincs víz, és féltek az utóbbi napok harcai alatt.

Korábban kiszivárgott, hogy az iraki hadifoglyok arról számoltak be, hogy Zubeirnél és Bászránál összesen tucatnyi al-Kaida parancsnok irányítja a tüzérség egységeit.

Irak második legnagyobb, 1,3 millió lakosú városát abban a reményben fogták gyűrűbe a brit erők, hogy sikerül felszámolniuk a Szaddám Huszein iraki elnökhöz még mindig hű egységeket és megnyitniuk az utat az égetően sürgős segélyszállítmányok előtt.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.